Hlavní navigace

Český modulární router Turris MOX míří na trh

5. 11. 2019

Sdílet

 Autor: CZ.NIC
Jde o zařízení, které dovolí uživateli zvolit si výbavu přesně dle jeho potřeb a pružně reaguje na aktuální síťové hrozby. Poté, co byly první kusy doručeny backerům kampaně na Indiegogu, míří Turris MOX i do maloobchodní sítě.

Hardwarová konstrukce systému MOX, jehož tvůrcem je CZ.NIC, díky své modularitě umožňuje sestavit síťové zařízení, které je v danou chvíli žádoucí, například router, server, access point (AP) nebo switch.

Ideální variantu síťového zařízení si uživatelé mohou sestavit v praktickém konfigurátoru. Operační systém Turris OS zase díky automatickým updatům a včasnému zachytávání aktuálních síťových hrozeb vhodný i pro méně znalé uživatele.

Modulární konstrukce umožňuje kdykoliv doplnit až 24 ethernetových portů pomocí modulu MOX E nebo například v případě zavedení optického připojení přikoupit SFP modul Turris MOX D.

Rozšíření Turris MOX B pak usnadní přechod na očekávaný Wi-Fi standard 802.11ax prostou výměnou mPCIe karty. Modulární řešení tedy poskytuje jistotu, že bezpečnost sítě nebude v budoucnosti omezovat její rozrůstání a inovace.

Díky možnosti napájení pomocí technologie Power over Ethernet (PoE) není problém instalovat Turris MOX i v místech, kde není snadný přístup k elektrické zásuvce. Využití PoE usnadňuje i optimální výběr umístění AP nebo možnost ukrýt datové úložiště založené na novém síťovém zařízení na bezpečném místě.

Velkým přínosem je podle výrobce i spolupráce projektu Turris a společnosti Nextcloud. Ta dává uživatelům možnost vytvořit s pomocí Turrisu MOX vlastní cloudové úložiště; ti nemusí spoléhat na služby velkých korporací a svá data uloží lokálně, aniž by se připravili o výhody cloudových řešení jako je synchronizace a přístup z jakéhokoliv počítače.

příloha_ovladnete_sva_data

Za samostatný Turris MOX Start zájemci zaplatí 169 eur a jednotlivé rozšiřující moduly jsou v prodeji za ceny v rozmezí 45 až 109 eur.

Cena kompletní sestavy Turris MOX Classic s duální Wi-Fi a čtyřethernetovými porty byla stanovena na eur. Novinku naleznou zákazníci na Amazon.de a ve vybraných internetových obchodech.

Byl pro vás článek přínosný?