Hlavní navigace

Chystá Microsoft levnější tablet s menším displejem?

1. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © James Niccolai - IDG
Microsoft zmírnil certifikační podmínky pro Windows 8, čímž operační systém zpřístupnil i výrobcům zařízení s nižším rozlišením.

Podle analytiků provedl Microsoft změny v certifikačních podmínkách právě proto, aby na trh mohl uvést nový, menší tablet. „Segment osmipalcových tabletů bude v tomto roce tvořit už 55 % celého trhu. Microsoft se v něm vůbec neangažuje, což jistě bude chtít změnit,“ říká analytik IDC Bob O'Donnell.


O zpřístupnění menších displejů pro Windows 8 informoval v pátek jako první bloger Ed Bott. Své partnery však Microsoft na změnu podmínek upozornil již 12. března prostřednictvím newstelleru. V něm dal jasně najevo, že ačkoliv nově bude možné Windows 8 nasadit už na zařízeních s minimálním rozlišením displeje 1024x768 pixelů, doporučuje této možnosti využívat spíše jen výjimečně.


„Neznamená to, že chceme naše partnery povzbudit k pravidelnému používání displejů s nižším rozlišením,“ píše se v newstelleru. „Jak jsme totiž zjistili, zákazníci dávají přednost Windows ve spojení s větší obrazovkou. Zároveň však chápeme, že naši partneři by rádi viděli větší flexibilitu designu.“


Předchozí hranice pro rozlišení displeje byla stanovena na 1366x768 pixelů. Nižší rozlišení nově může dostat Windows 8 a Windows RT na tablety o velikosti iPadu Mini, který je opatřen 7,9palcovým displejem s rozlišením 1024x768 pixelů.


Právě snaze o srovnání kroku s vývojem trhu, na kterém menší tablety tvoří většinu, přičítají analytici změnu certifikačních pravidel především. Microsoft by podle nich mohl brzy představit novou řadu zařízení Surface se 7palcovým nebo 8palcovým displejem.


S menším displejem je samozřejmě spojena i menší pořizovací cena. Podle analytiků bude hodně záležet na tom, jak daleko je Microsoft s cenou ochoten zajít. V ideálním případě by se prý cena měla pohybovat kolem 300 dolarů. Někteří dokonce předpovídají cenu ještě nižší, a sice kolem 200 dolarů, čímž by Microsoft mohl soupeřit nejen s iPadem Mini, ale také s Androidy.


Samotná úprava certifikačních podmínek však Microsoftu stačit nebude. Změnit by se podle analytiků měly i licenční podmínky, protože společnost svým partnerům účtuje stejnou cenu za Windows RT pro menší tablety jako za Windows pro klasické tabletové počítače pro firemní zákazníky.

příloha_ovladnete_sva_data


Na druhou stranu je podle analytiků úprava certifikačních podmínek pro Microsoft šancí, jak konečně odlišit Windows RT od Windows 8. Průměrný spotřebitel totiž toho o jejich rozdílnosti moc neví.

 

Byl pro vás článek přínosný?