Hlavní navigace

Co s vysloužilými smartphony a tablety? Tady je pár tipů

27. 12. 2014

Sdílet

 Autor: © Sergey Nivens - Fotolia.com
Zastaralá zařízení s Androidem mohou stále hodně nabídnout – pokud ale víte, co s nimi dělat. Přinášíme téměř dvacítku vynikající způsobů, jak dát starému telefonu či tabletu nový smysl.

Hromadí se ve vašem domě nadbytečné smartphony? A co tablety? Jak se rychle mění generace mobilních technologií, hromadí se v mnoha firmách či domácnostech stále větší počet zastaralých přístrojů. Přitom tyto mobily zvládnou více, než aby jen zabíraly místo a padal na ně prach. Musí se jen najít správný způsob, jak jejich potenciál využít a znovu je uvést do života.

Takže vezměte nejbližší „sběrač prachu“ a připravte se: Zde je několik zajímavých způsobů, jak ze starého telefonu nebo tabletu udělat opět užitečný nástroj.

Vezměte však v potaz, že některé zde uvedené aplikace mohou ke svému fungování vyžadovat určitou minimální verzi systému Android. V některých případech to musí být systém Android 4.0 z roku 2011 nebo novější. Také ale uvádíme mnoho aplikací, které pracují s Androidem 2.2 a vyšším. U každé zmíněné aplikace získáte podrobné informace v obchodu Google Play.

 

1. Udělejte z něj ovladač domácích médií

I nejstarší zařízení Android má dostatečný výkon k tomu, aby sloužilo jako špičkový ovladač domácí zábavy. Existuje několik způsobů, jak to můžete zajistit:

  • Nakonfigurujte si plnohodnotný domácí média server pomocí softwaru Plex a potom  použijte své staré zařízení jako vyhrazené dálkové ovládání pro vysílání datového proudu vlastního místního obsahu do televizoru. (Software – mediální server Plex – je zdarma, prémiové verze předplatného s přidanými funkcemi se ale platí a stojí pár korun  měsíčně.)
  • Připojte zařízení přímo k televizoru nebo audio systému – pomocí vhodného kabelu nebo adaptéru – a používejte ho k ovládání přehrávání.
  • Nainstalujte aplikaci, která z vašeho řešení udělá vyhrazené dálkové ovládání pro různé komponenty domácí zábavy. Pokud má vaše zařízení infračervený vysílač, je šance, že má v sobě také programovatelný software, nebo vyzkoušejte univerzální aplikaci Smart IR Remote.
  • Pokud zařízení nemá infračervený vysílač, zkuste najít v obchodě Google Play specifické aplikace pro ovládání vašich komponent. Pro vzdálené ovládání produktů firem LG, Panasonic, Sony, Comcast, DirecTV, Roku, Google TV a dalších výrobců existuje řada aplikací.

 

2. Udělejte z něj kuchyňské řídicí centrum

Je těžké tomu uvěřit, ale i starý tablet Motorola Xoom je jedním z nejvíce používaných zařízení v domě autora tohoto příspěvku. Změnil ho totiž na víceúčelové řídicí centrum pro kuchyň.

Pomocí launcheru nezávislého vývojáře – konkrétně Nova Launcher – se zjednodušila domovská obrazovka tabletu na jeden panel se zástupci pro řadu důležitých aplikací. Také se přidala některá snadná gesta, jako je poklepání na libovolné místo na obrazovce pro spuštění funkce Androidu Voice Search, aby bylo možné používat okamžité vyhledávání na webu a další, hlasem aktivované příkazy. Starý tablet tak poskytuje informace a zábavu přímo v kuchyni.

Nejčastěji využívanými aplikacemi jsou Pandora nebo Hudba Google Play a staly se oblíbenými mediálními aplikacemi ke sporáku.

Různé aplikace receptů na platformě Android se také mohou hodit stejně jako cloudové služby pro poznámky – například Google Drive, Úkoly nebo Evernote – pro snadné prohlížení osobních receptů nebo vždy synchronizovaných nákupních seznamů, které vaše rodina udržuje z několika zařízení.

Zástupce nebo widget Kalendáře Google se také může hodit, zejména pokud jej sdílíte s více členy rodiny.

 

3. Používejte ho jako digitální fotorámeček

Pořiďte si levný stojánek, zapojte do něj zařízení a změňte ho na okázalý, do cloudu připojený fotorámeček pro váš domov. Aplikace Dayframe zobrazuje stále se měnící řadu obrázků z vašich účtů sociálních médií.

Jediný program, který pro tento případ potřebujete, je bezplatná aplikace s názvem Dayframe: Dokáže se připojit k účtům ve službách Facebook, Instagram, Google+, Flickr a Twitter a zobrazuje dokola vždy čerstvou řadu osobních fotografií.

Pokud chcete, můžete také zahrnout veřejné obrázky vztahující se k vašim zájmům.

Chcete, aby byl váš fotorámeček ještě působivější? Volitelný upgrade aplikace Dayframe za tři dolary umožňuje nastavit vlastní seznamy zobrazení, které lze automaticky zapnout a vypnout v konkrétních časech během dne.

 

4. Udělejte z něj živé okno do světa

Nemáte od svého stolu nejlepší výhled? Udělejte ze svého starého telefonu nebo tabletu s Androidem okno do divokých a strhujících lokalit. Chcete-li začít, stáhněte si z obchodu Google Play bezplatnou aplikaci Webcams od společnosti EarthCam.

Poskytne vám jedním dotykem přístup k živě vysílajícím kamerám z celého světa, počínaje slavným přechodem na Abbey Road v Londýně až po Bourbon Street v New Orleans a náměstí Times Square v New Yorku.

Vyberte si výhled podle svého vkusu, dotkněte se ikony pro zobrazení na celé obrazovce a už můžete sledovat dění na jiném místě.

EarthCam umožňuje zobrazit výhled i na Niagarské vodopády nebo využít pohled z mnoha dalších webkamer po celém světě, a vymanit se tak ze všedního dne.

Chcete-li více pohledů, nabízí EarthCam balíčkové upgrady v rámci své aplikace po 99 centech. Na webu můžete také najít kamery živě vysílající způsobem vhodným pro mobilní využití.

V neposlední řadě zkuste vyhledat dopravní kamery ve vaší oblasti, pokud chcete z ptačí perspektivy vidět, co vás čeká na cestě do práce. Kvalita a dostupnost se budou samozřejmě lišit od místa k místu.

 

5. Přizpůsobte ho pro děti

Starý tablet vám už možná nestačil, ale z hlediska batolat to stále může být prvotřídní technologie – proč z něj tedy neudělat zábavní a vzdělávací hračku pro své dítě?

Na tabletech s Androidem 4.3 nebo vyšším můžete najít nativní funkci omezeného profilu přímo v operačním systému: Stačí vstoupit do nastavení systému, vybrat položku „Uživatelé“ a potom příkaz „Přidat uživatele nebo profil“.

Vyberte možnost přidání omezeného profilu. Poté budete vyzváni k povolení nebo zákazu přístupu ke všem aplikacím nainstalovaným do tabletu. To vám umožní přesně určit, jaké programy vaše dítě bude a nebude moci používat.

Firma Zoodles, jejíž aplikace „Děti v pohybu: hry a videa“  je dostupná na Google Play, vytváří zamčené prostředí přátelské pro dítě v telefonu nebo tabletu Android. Poskytne vám upravené, pro děti přívětivé rozhraní s výběrem her a aktivit odpovídajících věku a funkce „Dětský zámek“ udrží děti bezpečně uvnitř aplikace.

Aplikace samotná je zdarma, ale k využití některých jejích funkcí, jako je například režim časovače automaticky omezující děti na nastavenou dobu každý den, potřebujete prémiové členství.

 

6. Udělejte z něj bezpečnostní kameru

Dohlížejte na svůj domov, kancelář nebo děti pomocí svého zařízení změněného ve webovou bezpečnostní kameru. Stáhněte si bezplatnou aplikaci IP Webcam a postupujte podle pokynů – během několika sekund budete moci hledět přes objektiv svého zařízení pomocí libovolného kompatibilního prohlížeče.

 

Kompletní článek zahrnující spoustu dalších poznatků, trendů a zajímavostí si můžete přečíst v Computerworldu 6/2014.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Na přání čtenářů přidáváme další tipy - podrobnosti zde.

Byl pro vás článek přínosný?