Hlavní navigace

Co se starým laptopem? Nevyhazujte ho: udělejte z něj Chromebook

4. 10. 2018

Sdílet

 Autor: © Samsung Electronics
Postarší, zpomalené systémy z nedostatečným hardwarem a málo RAM už dnes příliš neposlouží. Místo vyhazovu je však můžete využít kreativně a pomocí několika jednoduchých kroků na ně nainstalovat Chrome OS, který mnoho výkonu nevyžaduje.

Nehraje roli, zda jde o firmu nebo domácnost: repasované notebooky se zárukou, použité notebooky a stolní počítače se nachází téměř všude. Pokud se jich nechcete zbavovat, je jednoduché nahradit na nich nainstalované Windows za Chrome OS.

Systém je nenáročný a rychlý: zatímco s Windows 10 by se starý laptop mohl zasekávat už při prohlížení souborů, je velká šance, že na Chome OS bude šlapat úctyhodnou rychlostí.

Na transformaci laptopu směrem na Chrome OS lze využít software CloudReady od firmy Neverware. Ten má navíc tu výhodu, že pro domácí použití je zcela zdarma.

Pro firmy nebo školy, které chtějí přístup k podpoře a dalším prvkům, je nutné zakoupit licenci.

Na instalaci je ideálně potřeba flash disk o velikosti alespoň 8 GB; doporučujeme také přístup k internetu. Pokud na zařízení stále máte nějaká data, o které byste neradi přišli, určitě nezapomeňte na zálohu.

Chrome OS je užitečný i pro zařízení, která si nerozumí s nejnovějšími aktualizacemi Windows vlivem slabšího hardwaru, přestože nejsou až tak zastaralá: často jde o 2v1 nebo konvertibilní noteboooky.

Kromě Windows lze samozřejmě na Chrome OS předělat i laptop s macOS.

A ještě poznámka: na systému ve skutečnosti nebude Chrome OS jako takový, ale Chromium OS, tedy technologie, na níž Chrome OS staví. Má určitá omezení, ale vzhledem k tomu, že jde vlastně o „oživení“ nepoužívaného počítače, je to lepší než nic.

A teď už k samotné instalaci.

příloha_ovladnete_sva_data

  1. Nejprve je nutné stáhnout si software firmy a nainstalovat jej. Program vás instalací provede, další informace jsou případě dostupné na webu Neverware.
  2. Do počítače vložte flash disk a následujte instrukce programu pro přípravu disku na instalaci systému. Extrahování souborů pravděpodobně potrvá kolem čtvrt hodiny.
  3. Připravený flash disk vložte do počítače, který chcete předělat na Chromebook. Než se stihne načíst systém, vejděte do BIOSu (obvykle skrze jednu z funkčních kláves – F12, F10 nebo F2 bývají časté volby). V nastavení vyberte, aby se počítač spouštěl primárně přes USB port. V novějších systémech je také nutné deaktivovat Secure Boot, což je funkce znemožňující načtení systému z externího disku.
  4. Poté, co změny v BIOSu potvrdíte, počítač se restartujete a instalace může začít. Software vás instalací podrobně provede.
  5. Až se počítač vypne, je instalace dokončená. Vysuňte ze zařízení flash disk a počítač spusťte; pokud se vše zdařilo, vyskočí na vás nový systém s požadavkem k aktualizaci systému. Z vašeho zařízení se nyní stal Chromebook.

Nevýhodou jednoduché a rychlé instalace Chromium OS přes CloudReady je nedostupnost aplikací systému Android; předělaná zařízení se tak skutečně hodí primárně na práci se základními programy Googlu a na prohlížení webu. To je však v mnoha případech zcela dostačující.

Nejde sice o ideální řešení, je však příjemné moci stará zařízení znovu použít místo jejich vyhazovu. A pokud se vám nelíbí Chromium OS, vždy je tu možnost instalace jiného systému založeného na Unixovém jádře.

Byl pro vás článek přínosný?