Hlavní navigace

Další tipy na využití vysloužilých smartphonů a tabletů

31. 12. 2014

Sdílet

 Autor: © ra2 studio - Fotolia.com
Na četná přání čtenářů dáváme k dispozici další tipy, jak využít mobilní přístroje, které už se nehodí pro každodenní práci. Tady jsou.

 

První část tipů najdete zde.

7. Udělejte z něj vlastní osobní testovací prostor

Android je snem experimentátorů. Lze u něj snadno provést root a získat přístup k zařízení Android na systémové úrovni. Jakmile se vám to povede, otevře se vám celý nový svět možností. Můžete nainstalovat mocné aplikace schopné pracovat jen v zařízeních s rootem a dokonce nahradit celý operační systém vlastní verzí ROM plnou nových funkcí a pokročilého potenciálu pro přizpůsobení.

Kdykoliv však začnete s hackingem, riskujete, že něco pořádně pokazíte. Pokud jsou v sázce váš primární telefon nebo tablet, může vás riziko odradit.

A to je okamžik, kdy se hodí starý telefon nebo tablet. Zahrajte si na hackera a zadejte do vyhledávače Google požadavky „root + [název vašeho zařízení]“ a poté „[název vašeho zařízení] + ROM“. Existuje obrovská komunita nadšenců a téměř jistě najdete nějaké užitečné uživatelské návody, abyste mohli sami začít.

 

8. Nechte ho sloužit vědeckému výzkumu

Věřte tomu nebo ne, i vaše neohrabané staré zařízení s Androidem skutečně může pomáhat vědcům hledat hvězdy a pomáhat při výzkumu nových léků na AIDS. To vše je součástí programu z Kalifornské univerzity v Berkeley s názvem BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing).

Změňte svůj tablet nebo telefon ve stroj vědeckého výzkumu s pomocí BOINC.

Vše, co musíte udělat, je stáhnout zdarma aplikaci BOINC, vybrat si výzkumné projekty, které chcete podporovat, a zvolit, jak a kdy se může výpočetní výkon vašeho zařízení používat. Pokud je zařízení zapnuté a připojené k síti Wi-Fi, mohou vědci z různých ústavů využívat jeho výpočetní výkon k analýzám svých dat.

 

9. Použijte ho jako terminál pro videochat

Kdo potřebuje klasický telefon, když má Wi-Fi? Nainstalujte do svého starého Android zařízení aplikace jako Google Hangouts nebo Skype a používejte ho jako futuristický terminál pro osobní komunikaci. Považujte ho za další rozšíření své kanceláře nebo obývacího pokoje.

 

10. Udělejte z něj úžasné herní zařízení

I stará zařízení se systémem Android zvládnou pěkné miniarkády. Najděte v obchodě Play nějaké hry – dokonce lze najít emulátory pro konzolové systémy, pokud víte, kde hledat – a potom použijte jeden z univerzálních herních ovladačů Moga pro Android (prodává se za cenu 30 až 80 dolarů), abyste o něco zvedli úroveň svého hraní.

 

11. Udělejte z něj vyhrazenou elektronickou čtečku

Chcete prostředí pro čtení bez rozptylování? Nainstalujte do svého starého mobilního zařízení jen aplikace potřebné pro čtení – Knihy Google Play, Amazon Kindle, Pocket a cokoli dalšího, co vás napadne, a nechávejte ho na svém nočním stolku.

Ujistěte se, že jste vypnuli upozornění ze služeb Gmail a další nativní služby – nebo ještě lépe přepněte se do režimu letadlo, jakmile stáhnete obsah, který potřebujete – a získáte ekvivalent specializované elektronické čtečky bez obvyklých pokušení spojených s telefony či tablety.

 

12. Udělejte z něj vyhrazený MP3 přehrávač do auta

Můžete si ušetřit nepříjemnosti s nastavováním svého současného telefonu pokaždé, když chcete poslouchat hudbu na cestách – ze starého přístroje vytvoříte vždy dostupný autopřehrávač MP3.

Uložte do něj veškerou oblíbenou hudbu a připojte ho do napájecí zásuvky auta, přiřaďte k němu stereo reproduktory přes Bluetooth nebo 3,5mm jack pro sluchátka a pošlete starý CD přehrávač (nebo snad dokonce kazetový magnetofon) konečně do důchodu.

 

13. Udělejte z něj špičkové elektronické hodiny

Starý telefon s dokovací stanicí vytvoří skvěle vypadající přizpůsobitelné hodiny na váš stůl nebo noční stolek. Bezplatná aplikace Timely – Budík je skvělý způsob, jak začít, a to zejména v případě, že chcete použít hodiny pro alarmy.

Pokud má váš telefon Android 4.2 nebo vyšší, je Beautiful Widgets další aplikací, která stojí za vyzkoušení. Její funkce spořiče obrazovky Daydream poskytuje úhledně vypadající animovanou informaci o počasí spolu s aktuálním časem.

Tato aplikace promění váš telefon v dokovací stanici na hodiny s informací o počasí, které se hodí na noční stolek u postele.

Oba zmíněné programy mají možnost využít i „noční režim“, který ztlumí jas displeje při zobrazení spořiče. Zařízení obnoví běžný jas, kdykoliv se dotknete displeje.

 

14. Používejte ho jako vyhrazený stolní kalendář

Vložte své staré zařízení do dokovací stanice na stole a používejte ho jako svůj virtuální osobní kalendář. Nativní aplikace Kalendář systému Android firmy Google není špatná, ale bezplatná aplikace firmy Any.do poskytne lepší grafické rozhraní, které je pro tento účel ideální.

 

Kompletní článek zahrnující spoustu dalších tipů, poznatků, trendů a zajímavostí si můžete přečíst v Computerworldu 6/2014.

příloha_ovladnete_sva_data

 

 

Byl pro vás článek přínosný?