Hlavní navigace

Dell skončí s výrobou netbooků, nebude možná poslední

19. 12. 2011

Sdílet

Dell již před několika měsíci přestal vyrábět svoje netbooky řady Mini a nyní potvrdil, že odchází z tohoto stále méně uživatelsky atraktivního trhu.

Při doprodání zásob netbooků Mini se společnost prý rozhodovala, zda ve výrobě pokračovat, ale nakonec padlo rozhodnutí zaměřit se na jiné typy mobilních zařízení – na již dříve oznámené tablety (viz článek Dell se ve velkém vrhá do výroby tabletů a smartphonů), tak i na nové typy ultratenkých notebooků, takzvané ultrabooky.

Oficiální stanovisko firmy je, že se chce zaměřit na tenká a výkonná řešení, se kterými měla v dřívější době úspěch, zejména s řadou XPS, čímž Dell odkazuje na nedávno uvedené notebooky XPS 15z a XPS 14z. Naopak příliš úspěch ovšem Dell neslavil se svým pokusem Adamo, s nímž chtěl konkurovat MacBooku Air.

Dell byl na trhu s netbooky od roku 2008, kdy uvedl model Inspiron Mini 9. Ten byl osazen tradičním procesorem Atom N270 a měl 8,9palcový displej. Druhá generace Dell Inspiron Mini 10 s desetipalcovými displeji používala Atomy Z520 a Z530 s frekvencemi 1,33, respektive 1,60 GHz. Nicméně v poslední době trh s netbooky trpí nezájmem uživatelů, kteří se soustředí raději na nákup tabletů.Navíc samotné netbooky od různých výrobců se jen minimálně lišily a po hardwarové stránce byly často vysoce zaměnitelné.

Podle Davida Daouda, analytika IDC zaměřeného na PC, byly netbooky určitým artefaktem doby způsobeným ekonomickou krizí, kdy představovaly levnější variantu běžného počítače. Nicméně v současnosti již nejsou podle Daouda pro uživatel příliš zajímavé.

Na rozdíl od Aceru nebo Asusu nebyl Dell podle Daoudových slov nikdy velkým hráčem v oblasti netbooků. Jeho pozici je stále spíše vnímána jako dodavatele zejména podnikových řešení, takže rozhodnutí skončit na tomto trhu je pochopitelné a je pravděpodobné, že Dell budou možná následovat další výrobci, protože na stále se smršťujícím trhu s netbooky je již nějakou dobu poměrně těsno.

Byl pro vás článek přínosný?