Hlavní navigace

Díky prodejům PC byly zisky Intelu vyšší, než firma předpokládala

26. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Microsoft
V posledním kvartále uplynulého roku Intel zaznamenal nad očekávání vysoké zisky. Zásadní podíl na tom má prodejnost počítačů.

Končící šéf Intelu Bob Swan před pár měsíci vyjádřil obavy, že nástup koronavirové pandemie zapříčiní strmý pokles prodejnosti počítačů. Finanční výsledky společnosti za poslední kvartál uplynulého roku však ukazují, že došlo k přesnému opaku. Intel v daném období vykázal tržby ve výši 20 miliard dolarů a 5,9 miliard zisku.

Meziročně tak tržby zůstaly na srovnatelné úrovni, byť zisky poklesly o zhruba 15 %. V každém případě jde o výsledky, které dalece předčí očekávání analytiků – jakkoliv růst v závěru roku očekávali -, přičemž významný podíl na nich mají právě prodeje PC. Posledním obdobím, kdy trh s počítači takto výrazně rostl, byl rok 2010.

„Tržby za čtvrtý kvartál jsou oproti očekáváním vyšší o 2,6 miliardy dolarů zejména díky prodejům počítačů, které se meziročně zvýšily o 33 %,” uvádí Intel s tím, že prodeje notebooků byly přímo „rekordní”, meziročně vyšší o 30 %. Na druhou stranu, ceny notebooků klesly o 15 %, zatímco ceny stolních počítačů vzrostly pouze o 1 %. Co z toho plyne? Uživatelé sice měli velký zájem a kupovali počítače (a Chromebooky), nechtělo se jim však za ně platit příliš. Co víc, dost možná z obav z dopadů pandemie na jejich ekonomickou situaci, byli ochotni za nové počítačové vybaveni platit ještě méně než obvykle.

příloha_ovladnete_sva_data

V ostatních segmentech svého portfolia už Intel tak povzbudivé výsledky nezaznamenal. Například serverová divize Data Center Group vykázala tržby na úrovni 6,1 miliard dolarů, tedy pokles o 16 %. Divize Non-Volatile Memory Solutions Group, dodávající paměťové obvody do SSD disků, pro změnu udržela hladinu tržeb na 1,2 miliardy dolarů. Komu se však naopak dařilo nadmíru, byla dceřiná společnost Intelu Mobileye, soustředěná na samořídící automobily, která v posledním kvartálu roku 2020 vykázala tržby za 333 milionů dolarů, čímž si polepšila o 39 %.

Co se týče vyhlídek na další období, Intel očekává, že se trh s počítači postupně začne „vracet k normálu”. Vyjádřeno čísly, předpokládané tržby pro první kvartál letošního roku společnost vyčíslila na 17,5 miliardy dolarů, s tím, že počítače se na tomto výsledku budou podílet v řádu nižších jednotek miliard. Což jsou ale stále pořád dobré zprávy: růst bude pokračovat, byť ne už tak výrazně.

Byl pro vás článek přínosný?