Hlavní navigace

Do čela Intelu nastupuje jeho někdejší technický ředitel

15. 1. 2021

Sdílet

 Autor: VMware
Nečekaná změna ve vedení Intelu. Novým generálním ředitelem se stal Pat Gelsinger, muž, který ve firmě strávil třicet let.

Intel má nového šéfa. Do čela firmy se postaví Pat Gelsinger, který 15. února oficiálně nahradí dosavadního generálního ředitele Boba Swana. Ten funkci vykonával od léta 2018, ač původně coby pouze dočasná náhrada za Briana Krzaniche, který v červnu 2018 rezignoval kvůli milostnému vztahu se svoji podřízenou.

Gelsinger poslední roky strávil ve funkci generálního ředitele společnosti VMware, kariéru však budoval právě v Intelu, kam nastoupil už během svých studií a během třiceti let stál u zrodu řady procesorů, jakož i několika zásadních technologií, včetně USB či Wi-Fi. Během této doby se stal také tváří vývojářské konference Intel Developer Forum, jejíž vznik v roce 1997 inicioval, a jako vůbec první v Intelu vykonával funkci CTO, technického ředitele.

„Rád se vracím a rád povedu Intel v době, která je důležitá jak pro naši společnost, tak pro naše odvětví, tak pro naši zemi,“ uvádí Gelsinger v oficiální zprávě. „Jelikož jsem svou kariéru v Intelu začínal a učil se od Grovea, Noycea a Moorea, je mi ctí se jim výkonem této funkce odvděčit. Moc si vážím bohaté historie firmy a důležitých technologií, které utvářely digitální infrastrukturu světa. Jsem přesvědčený, že Intel má značný potenciál k tomu, aby i nadále formoval budoucnost technologií a těším se na spolupráci s týmem plným talentů, která povede k inovacím a vytváření hodnot jak pro naše zákazníky tak pro naše akcionáře.“

Swan Gelsingerovi funkci oficiálně předá 15. února, přičemž 21. ledna ještě odprezentuje finanční výsledky za poslední kvartál uplynulého roku. Rozpočtová politika firmy se do budoucna měnit nemá, v tiskové zprávě se dále uvádí mimo jiné to, že Intel „významně pokročil“ s implementací 7nm výrobní technologie, což je téma, které má v uvedený termín rozvést též ještě Swan. Ten se s posunem výrobních technologií potýkal se smíšenými úspěchy.

příloha_ovladnete_sva_data

„Po důkladném zvážení správní rada dospěla k závěru, že právě teď je ten správný čas ke změně ve vedení firmy, abychom využili Patových odborných znalostí v oblasti technologií a inženýrství během pro Intel zásadní doby transforamce,“ uvedl předseda představenstva Intelu Omar Ishrak.

Pat Moorhead, analytik společnosti Moor Insights & Strategy, výměnu komentoval následovně: „Swan do funkce nastoupil v nelehké situaci, kdy už s 10nm nemohl moc vymyslet. Řekl bych, že jeho konec zapřičinil tlak a netrpělivost investorů. Problémy s čipy se řeší roky, a i když toho Swan dokázal hodně, zkrátka to nebylo dost.“

Byl pro vás článek přínosný?