Hlavní navigace

Dostupné počítače pro strojové učení

9. 4. 2019

Sdílet

 Autor: Raspberry Pi
System on Module (varianta klasického SoC, System on Chip) Jetson Nano je zvláštní kombinací minipočítače typu Raspberry Pi a plnohodnotného samostatného systému pro vývoj programů umělé inteligence a strojového učení.

Jetson Nano není ani zdaleka prvním výletem Nvidie do této oblasti: společnost obecně považovaná za herní firmu je ve výzkumné a vývojové části světa AI velmi aktivní. Jetson Nano je logickým vyústěním snahy na umožnění agilního škálování schopností umělé inteligence pro firmy, které s technologií teprve experimentují a nechtějí do produktů zbytečně investovat příliš mnoho finančních prostředků.

Jetson Nano proto začíná na ceně 99 dolarů, tedy nějakých 2 200 korunách. Ano, to je stále o dost více, než strojí Raspberry Pi, Asus Tinker Board nebo další SoC/SoM, jenže Jetson Nano má specifičtější určení a domácí kutilové jsou pouze jednou z cílových skupin – a upřímně, tou zanedbatelnější.

Hardware je za tu cenu přesto zajímavý: 476 gigaFLOPS dosáhne pomocí čtyřjádrového 64bitového ARM A57 1,43 GHz CPU, 128jádrového GPU Nvidia Maxwell taktovaného na 921 MHz a přítomna je i paměť o velikosti 4 GB (64bitová LPDDR 4 1 600 MHz s přenosovou rychlostí 25,6 Gb/s).

příloha_ovladnete_sva_data

SoM samotný je postaven na 260pinové SO-DIMM kartě. Modul zahrnuje také 16 Gb eMMC úložiště a je rozšiřitelný o SD kartu. Součástí vývojářského balíčku, který se prodává spolu se SoM, je i řada portů, nechybějí USB, HDMI, DisplayPort ani Ethernet.

To ale není až tak podstatné; důležitá je podpora populárních frameworků strojového učení, počínaje nejznámějšími jako TensorFlow a PyTorch a konče Kerasem, MXNetem a dalšími. Vývoj autonomních vozidel i komplexních AI systémů je na Jetson Nano možný. Primární zaměření je na hluboké učení.

Byl pro vás článek přínosný?