Hlavní navigace

Dosud nejrychlejší SSD představil Seagate

10. 3. 2016

Sdílet

 Autor: Seagate
Přenosová rychlost nového systému je 10 GB za sekundu. Na trhu se objeví už za pár měsíců.

Seagate oznámil podrobnosti k úložnému flash disku, o němž tvrdí, že je nejrychlejším SSD na světě. Data prý dokáže přenášet rychlostí až 10 GB za sekundu, což je o 6 GB rychlejší než předchozí rekordní model Seagatu.

Konkrétní údaje týkající se rychlosti čtení/zápisu, kapacitu disku nebo jeho cenu sice společnost zatím neuvádí, splňuje prý ale kritéria Open Compute Projectu – organizace, kterou před pěti lety založil Facebook (součástí jsou dnes i Intel, Apple nebo Microsoft) za účelem sdílení hardwarových návrhů a projektů, se zaměřením na data.

„Představte si, že společnosti jako Netflix, YouTube nebo Hulu chtějí maximalizovat rychlost, s jakou doručují svůj obsah, aby se zvýšila jejich obslužnost. Dřív mohly v rámci jediného slotu pracovat s průchodností maximálně 6 GB/s, teď ji ovšem mohou navýšit až na 10 GBps. Teoreticky to tak znamená, že mohou objem streamovaných dat v jedné vteřině navýšit až o 66 %,“ uvádí Seagate.

Nový disk je postaven na rozhraní NVMe, vyvinutým před pár lety úsilím několika společností, speciálně pro zvýšení rychlosti SSD disků. Podle Seagate lze navíc nový disk použít i v all-flash array systémech, ale rovněž v hybridní, finančně úspornější kombinaci.

Dosavadní rychlostní rekordman od Seagatu – Nytro XP6500, měl s osmilinkovou PCIe při kapacitě 4 TB přenosovou rychlost 4 GB/s.

Oproti tomu nový model je založený na šestnáctilinkové PCIe, přičemž Seagate v současnosti vyvíjí ještě „sourozenecký“ osmilinkový model, který má pracovat s přenosovou rychlostí 6,7 GBps, a má tak být nejrychlejší právě v osmilinkové kategorii.

příloha_ovladnete_sva_data

A z hlediska ceny bude představovat levnější alternativu.

Oba nové modely prý už mají k dispozici OEM výrobci Seagatu a očekává se, že na trh se ve velkém dostanou v průběhu léta.

Byl pro vás článek přínosný?