Hlavní navigace

Google bude prodávat své tablety online

31. 3. 2012

Sdílet

 Autor: © Konstantin Yuganov - Fotolia.com
Podle webu Wall Street Journal společnost Google otevře internetový obchod, kde bude prodávat tablety přímo uživatelům. Některá zařízení by potenciálně mohla nést název Google.

Wall Street Journal dále dodává, že podle nejmenovaného zdroje společnost Google doufá, že tento krok by mohl zvýšit přijetí operačního systému Android na tabletech. Nicméně prodej tabletů online by mohl být složitý. Zákazníci totiž často chtějí hardware osobně vidět předtím, než ho zakoupí.

WSJ ovšem neprozradil, kdy by měl být internetový obchod otevřen, a Google to odmítl komentovat. Tablety budou vyráběny partnery společnosti Google. Mezi ně patří například Samsung Electronics a Asustek Computer. Jeden tablet od společnosti Asus, který by měl být prodáván v online obchodě, přijde do prodeje později v tomto roce.

Operační systém Android zaznamenal obrovský úspěch u smartphonů. Nicméně tablety s Androidem zatím neohrožují velký náskok iPadu od Applu. Podle Boba O'Donnella, analytika společnosti IDC, jsou pravděpodobně nejsilnějším konkurentem tablety od Amazonu a ty využívají odnož operačního systému Android, ze které Google nedostává žádné peníze. „Je zřejmé, že Google je v těžké pozici,“ dodává.

Úspěch na poli tabletů je pro Google důležitý. Díky tomu by byl Android ještě atraktivnější pro vývojáře. O'Donnell prozrazuje, že „jejich cílem je mít operační systém pro co největší množství zařízení, jak jen to bude možné.“

Pro Apple je jednodušší prodávat tablety online, jelikož má síť obchodů, kde si uživatelé mohou vyzkoušet zařízení předtím, než ho koupí. Pro Google to bude o to obtížnější, pokud stejné výrobky, jež bude nabízet online, budou k dispozici v kamenných obchodech.

Google zřejmě neodradil jeho první neúspěch při pokusu prodávat hardware online. V roce 2010 začal prodávat svůj vlastní Android smartphone Nexus One. Nicméně online obchod zavřel o šest měsíců později, jelikož nebyl úspěšný. Poté, co se telefon začal prodávat, měl Google zpočátku problémy se žádostmi o podporu.

V té době také Google na svém blogu uvedl, že „je jasné, že mnoho zákazníků si chce zařízení nejdříve naživo vyzkoušet, než ho zakoupí.“

Byl pro vás článek přínosný?