Hlavní navigace

Google promluvil o chybách, které udělal u high-tech brýlí Google Glass

20. 3. 2015

Sdílet

 Autor: © Google
Ředitel výzkumné divize GoogleX tento týden na konferenci South by Southwest vůbec poprvé veřejně promluvil o chybách, které americký gigant učinil při vývoji svých high-tech brýlí Glass.

Podle Tellera musí Google zapracovat na baterii brýlí, problémech s ochranou soukromí a lépe s veřejnost komunikovat informace o aktuálním stavu vývoje Google Glass. Google Glass si testeři mohli po určitou dobu kupovat za 1500 dolarů, produkt se však nikdy nedostal do finálního stádia.

Jak dodal Teller, stále jde o prototyp určený k experimentování. To se však představitelům Googlu v minulosti nepodařilo dostatečně jasně vysvětlit veřejnosti - zavádějící bylo třeba to, když Google čas od času zveřejňoval datum vydání Glass.

Když Teller zpětně hodnotil program Glass Explorer, uvedl, že Google udělal pouze jednu správnou věc - začal s projektem - a jednu zcela špatnou věc.

„Špatně bylo to, že byl program na veřejnosti příliš vidět,“ řekl Teller. „Namísto toho, aby lidé Glass chápali jako zařízení určené k testování, se o brýlích začalo mluvit jako o hotovém projektu pro koncové uživatele. Zařízení pak bylo hodnoceno ve zcela jiném kontextu, než jsme zamýšleli.“

„Zatímco my jsme doufali, že se od uživatelů dozvíme, jak produkt vylepšit, lidé prostě ihned chtěli hotové zařízení a proto pak někdy byli z Glass zklamaní,“ dodal Teller. I když si Glass koupily tisíce lidí, vývojáři třetích stran neměli příliš zájem o vývoj aplikací pro tuto platformu a časem se projekt dočkal spíše výsměchu jak z od běžných uživatelů, tak z od odborné veřejnosti.

„Manažerům Googlu se samozřejmě ze začátku zdálo jako dobrý nápad, že namísto toho, aby vytvořili alpha program, kde by platili lidem za testování, uživatelé za testování zařízení platili jim,“ uvedl Rob Enderle ze společnosti Enderle Group. „A nyní se ten produkt musí vyhrabat z díry, která by vůbec neexistovala, pokud by k testování použili tradiční metody.“

Podle Tellera toho program Explorer, jenž byl ukončen v lednu, Googlu příliš mnoho nepřinesl. „Experimentování na veřejnosti bylo (pro Google) velmi bolestivé,“ řekl Teller. „Na druhou stranu jsme se z programu Explorer poučili a tyto poznatky použijeme pro budoucí vývoj.“

příloha_ovladnete_sva_data

Poté, co Google začal na počátku tohoto roku prodávat Glass, se objevily spekulace, že společnost s projektem zcela končí. To však údajně není pravda.

Vývojáři se pouze přesunuli z GoogleX a vytvořili samostatný tým podobný například tomu, který pracuje na Androidu. Bližší informace o současném stavu vývoje Google Glass však nyní nejsou k dispozici – a podle vyjádření Tellera to vypadá, že ještě dlouho nebudou. 

Byl pro vás článek přínosný?