Hlavní navigace

Google restartuje projekt Google Glass

19. 1. 2015

Sdílet

 Autor: © Google
Podle mnohých odborníků je již příliš pozdě na to, aby se Google Glass mezi běžnými spotřebiteli staly hitem, který budou každodenně používat. Může to americký gigant ještě nějak změnit?

Google minulý týden uvedl, že přestane prodávat prototypy svých high-tech brýlí v rámci tzv. programu Explorer. Americký gigant prodal více než 10 tisíc kusů těchto brýlí, přičemž si za ně účtoval v přepočtu přes třicet tisíc korun.

Glass již nadále nebude vyvíjet v rámci "inkubátoru" pro nové technologie Google X, kde se pracuje mimo jiné na horkovzdušných balónech, které mají poskytnout internet v nedostupných oblastech nebo automobilech, které se samy řídí.

„Google se tímto krokem snaží zmáčkout tlačítko ´reset´,“ uvedl Patrick Moorhead ze společnosti Moor Insights & Strategy. „Ukončit program Explorer bylo dobrým krokem, jelikož se tento pro Google stal spíše trapasem. Google v rámci Exploreru nabídl reálným spotřebitelům za spoustu peněz něco, co ještě nebylo doladěno. Glass byl stále ve vývoji a tak to mělo zůstat.“

Ukončení programu Explorer a stažení Google Glass z očí veřejnosti je tak možná to nejlepší, co Google pro svůj projekt mohl udělat.

„Celou dobu byl Glass součástí Google X a jeho vynětí z tohoto programu je pro tento produkt dobrou zprávou,“ řekl analytik Brian Blau ze společnosti Gartner. „Google ve svém prohlášení naznačil, že pracuje na nových verzích Glass. Google se díky programu Explorer velmi poučil a můžeme tak jen doufat, že tyto poznatky ve svém dalším vývoji uplatní.“ Podle některých analytiků tak Google vyvine mnohem lepší Glass, než jaký je nyní k dispozici.

Glass se stane samostatnou divizí v rámci Googlu, přičemž tým povede Ivy Rossová, která má rozsáhlé zkušenosti ze společností jako Calvin Klein, Gap či Coach. Rossová pak bude přímo reportovat šéfovi společnosti Nest Labs Tonymu Fadellovi, jenž byl hlavním produktovým manažerem při vývoji vůbec prvního iPodu v Apple. Google koupil Nest Labs v minulém roce za 3,2 miliardy dolarů.

příloha_ovladnete_sva_data

Jelikož se Glass u uživatelů setkal spíše s vlažným přijetím, není překapivé, že se Google rozhodl změnit jeho kurz. Během uplynulých měsíců se objevovaly dokonce informace o tom, že Google celý projekt ukončí.

Americký gigant v minulosti několikrát odložil vydání svých brýlí - původně se na trhu měly objevit v roce 2013. O produkt však postupem času začali ztrácet zájem i vývojáři a k tomu všemu se přibalily problémy s ochranou soukromí uživatelů. Google Glass proto byly na řadě míst v USA zakázány.

Byl pro vás článek přínosný?