Hlavní navigace

Hardware jako open source

18. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © Edelweiss - Fotolia.com
Hardwarové návrhy je výhodné sdílet podobně jako open source software.

Významné internetové firmy narážejí při potřebě zároveň obsloužit velké množství požadavků na výkonnost serverů, které používají. Největší hardwaroví výrobci však již nedokážou nabídnout ještě výkonnější vhodné typy. Společnost Facebook a některé další přistoupily k tomu, že si je začaly navrhovat a vyrábět samy. Své návrhy uvolnily v projektu OCP i pro další organizace, které mají podobné potíže.

Významné světové internetové firmy provozující datová centra potřebují na serverech zpracovávat a ukládat velké objemy dat. Potíž je však v tom, že koupit si od známých výrobců hardwaru vybavení datového centra je obtížné či téměř nemožné, protože vzhledem k vysokým výkonnostním požadavkům jejich servery již nevyhovují. Stejně obtížné by bylo získat pro velmi výkonné servery u Microsoftu licence na softwarové vybavení. Internetové společnosti mají poněkud jiné požadavky a software si v drtivé většině vyvíjejí sami. Tradiční výrobci hardwaru již nejsou schopni jejich požadavky plnit.

Společnost Facebook při budování svého nového datového centra v Oregonu odstartovala iniciativu, na jejímž základě vznikla organizace Open Compute Project (OCP). Po více než roce se začínají ukazovat první reálné dopady. V oblasti hardwaru pro datová centra by podle představ měla nastat obdoba toho, co se Linuxu a open source povedlo v oblasti softwaru – otevřít vývoj hardwaru všem zájemcům, snížit náklady a urychlit inovace.

Nové datové centrum
Komplex, ve kterém se ukládají a zpracovávají data stamilionů uživatelů největší sociální sítě světa, se ve srovnání s předchozím řešením Facebooku výrazně liší. Nedominují zde totiž servery, sítě, úložné systémy, chlazení, záložní zdroje a další komponenty tradičních výrobců. Facebook si většinu součástí navrhl a nechal vyrobit sám.

Projekt budování datového centra Facebooku v Oregonu začal základním návrhem. Ten vyústil ve využití vlastních na míru šitých serverů, napájecích zdrojů, racků a záložních napájecích systémů. Díky plné kontrole nad každou částí systému od softwaru až po servery tak bylo možné využít výhodný systém napájení elektrickou energií, servery zjednodušit a odstranit z nich zbytečné části, které nepřispívají k jejich účinnosti, využít horkou a studenou uličku, teplo v zimě k vytápění v kancelářích a přivádět vzduch pro chlazení zvenku, dále bylo možné vynechat centrální napájení UPS. Výsledkem je, že datové centrum používá o 38 procent méně energie ve srovnání s jinými datovými centry Facebooku a náklady jsou o 24 procent nižší.

Facebook uvolnil základní informace o hardwaru datového centra v iniciativě OCP a věří, že otevřené sdílení těchto údajů v případě osvědčených postupů má zásadní význam pro další rozvoj hardwaru datových center.

Například vznikla specifikace pro rack vhodný pro využití v OPC. Hovoří se v ní o základních parametrech, umožňuje lepší proudění vzduchu pro chlazení, zvýšení energetické účinnosti a také lepší objemovou účinnost, více prostoru se využívá pro IT zařízení, a tak je v racku méně volného nevyužitého prostoru.

Snižování nákladů
Společnosti získají potřebné vybavení a kromě toho se ještě snižují pořizovací a provozní náklady. Facebook ohlásil, že po zhruba roce provozu nového datového centra se o 40 procent snížila spotřeba energie a o 38 procent náklady na provoz. Zároveň se není třeba tolik zabývat poruchovostí. Aplikace provozované na hardwaru OCP jsou navržené tak, že porucha jedné části hardwaru zákazníka vůbec nepostihne, protože se přesunou na jinou část.

Otevřený hardware má být výhodný pro obě strany, a to jak poskytující, tak využívající. „Myslíme si, že se nám tento krok vrátí stejně jako u open source softwaru,“ říká Jonathan Heiliger z Facebooku. Podobný názor má i Microsoft, který rovněž začal se zveřejňováním údajů o svých datových centrech. Posune to celé odvětví dopředu a dodavatelé budou vytvářet technologie, které bude možné dále využívat.

příloha_ovladnete_sva_data

Do Open Compute Project se již zapojilo několik významných společností. U zrodu stály Intel, Asus, NTT Data, Netflix, Dell, Rackspace, Goldman Sachs a Red Hat a během roku se připojily další firmy jako HP, VMware, AMD, Super Micro, Tencent, Salesforce.com, Canonical, Alibaba a další.

 

Byl pro vás článek přínosný?