Hlavní navigace

HGST zrychluje datové rozhraní pro disky SSD

2. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © Hitachi GST
HGST, dceřiná společnost firmy Western Digital, oznámila, že přijde s novým rozhraním pro přenos dat. To zhruba dvakrát předčí výkonnost dosavadní technologie SAS.

Přenosová rychlost disků SSD s novým rozhraním vůbec poprvé dosáhne rychlosti 12 GB za vteřinu. Firma HGST, která uvedenou informaci zveřejnila v úterý, očekává, že se technologická novinka v budoucnosti ujme zejména v prostředí korporátních serverových úložišť.

Nové rozhraní disků SSD je tvořeno dvěma porty, které mohou dohromady přijmout a odeslat data o objemu 12 GB za vteřinu. Celková dostupná šířka pásma rozhraní se v jedné mechanice pohybuje na úrovni 4,8 GB za sekundu.

Společnost prozatím neuvedla, od kdy přesně bude zařízení dostupné, ale předpokládá se, že do roku 2013. Nějaký čas bude podle HGST totiž trvat přechod ze starší technologie na novou. V oficiálním vyjádření společnosti se dále píše, že její disky SAS umožňující přenos dat rychlostí 12 GB za vteřinu nejsou kompatibilní s hardwarem SAS HBA a adaptéry společností LSI a PMC-Sierra. Nasazení nových standardů rozhraní ale samozřejmě vyžaduje, aby byla zajištěna interoperabilita mezi jednotlivými součástmi různých výrobců.

Společnost PMC-Sierra oznámila, že nové řadiče a adaptéry protokolu SAS představilana konci ledna tohoto roku a že s HGST úzce spolupracovala na tom, aby společně dosáhly plné kompatibility.

Nová datová rozhraní pro disky SSD dokáží v porovnání s tradičními harddisky provést za sekundu 100krát více vstupních a výstupních operací. To s sebou přináší rostoucí poptávku po těchto zařízeních. Navíc podle HGST zvyšují přenos dat až o 40 procent a zajišťují dlouhodobá a spolehlivá úložiště pro firemní a cloudová datová centra.

Společnost LSI předvedla vlastní adaptér rozhraní SAS a vstupní a výstupní řadič v listopadu minulého roku. Už v té době počítala s tím, že další rozvoj rozhraní SAS bude znamenat také přechod na novou generaci serverových platforem.

Dále stojí za zmínku, že nová rozhraní SSD jsou zpětně kompatibilní se SAS s přenosovou kapacitou 6 GB/s, a proto se investice do dosavadních technologií modernizací úložišť neztrácejí. Společnost HGST, jejíž akvizici ukončil Western Digital letos v březnu, oficiálně naplánovala předvedení nové technologie na 9. května tohoto roku.

Byl pro vás článek přínosný?