Hlavní navigace

HP představila modulární servery s čipy Intel Atom

20. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © ekzman - Fotolia.com
S novým a energeticky nenáročným serverovým systémem Gemini přišla firma HP. Bude fungovat na platformě nejnovějších procesorů Atom s kódovým označením Centerton.

Gemini se řadí mezi další kroky, které firma činí s cílem snížit spotřebu serverů v datových centrech řešících analytické úlohy. Už vloni na podzim Hewlett-Packard přišlo s projektem serverových řešení Redstone, které využívají energeticky nenáročné procesory architektury ARM a nyní prochází u vybraných zákazníků testováním.

U nejnovějšího serverového systému Gemini je architerkura založena na šasi, do něhož bude možno vkládat jednotky (cartridge) s procesorem Atom  -- například v případě, že bude třeba zvládnou specifickou zátěž.

Systém tímto způsobem pojme až tisíce procesorů generace Atom v rámci jediného rozvaděče, což bude mít především vliv na spotřebu energie v porovnání se serverovými procesory Intel Xeon, používanými v rámci standardních serverů.

„Počet jednotek s procesory Atom, které bude možné vložit do serverových šasi, se bude přímo odvíjet od očekávané zátěže a plánovaných úkolů,“ tvrdí Paul Santeler, viceprezident HP.

Na trhu se ukazuje silný zájem korporací o serverová řešení s nízkou spotřebou energie, jaké se nyní nabízí s procesory Atom. Zatímco klasické procesory Atom cílí především do netbooků a méně náročných notebooků, řada Atom Centerton jde výše - jejich vývoj primárně směřoval i pro použití v oblasti serverových systémů.

příloha_ovladnete_sva_data

Čip Centertonu zahrnuje dvě jádra s podporou 64bitové architektury, má implementovanou hardwarovou virtualizaci a funkce pro korekci chyb. Jeho spotřeba činí šest wattů.

Serverový systém Gemini je dalším technologickým krokem v projektu Moonshot, kterým HP hodlá uživatelům přinést nízkoenergetické servery. Hewlett-Packard a Intel podle svých slov budou i nadále společně pokračovat v dalším vývoji Atomů pro servery. Servery Gemini budou i v budoucnu osazeny jak procesory architektury ARM tak čipy od Intelu.

Byl pro vás článek přínosný?