Hlavní navigace

IBM vylepšila disková i pásková datová úložiště

5. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © IBM
Společnost IBM přišla s řadou zajímavých technologických novinek, které se týkají podpory cloudových řešení. Vedle možnosti integrované komprimace dat se uživatelé dočkali mimo jiné vylepšení úložného systému XIV Gen 3.

Zlepšení nebo úplně nových produktů uvedla společnost celkem dvanáct. Týkají se také diskového systému V7000 a dalších zařízení, která umožňují práci s virtuálními daty.

„Množství dat, se kterými společnosti pracují, roste exponenciální řadou – jak pokud jde o objem, tak pokud jde o komplexnost,“ řekl Rod Adkins, viceprezident skupiny pro systémy a technologie společnosti IBM. „Posílené systémy a komplexní datová úložiště, které jsme představili, jsou dostatečně výkonné, efektivní a inteligentní, aby zvládly práci s velkými daty. Chytré programování dovolí našim klientům organizovat a analyzovat data. Proto mohou lépe rozumět a sloužit svým zákazníkům,“ dodal Adkins.

Zlepšení se týkají integrace nástrojů okamžité komprese datových souborů u úložného systému střední kategorie StorWize V7000 a virtuálního úložiště SAN Volume Controller (SVC). Nové řešení od IBM umí v tomto ohledu dosáhnout komprese dat až do výše 80 procent, čímž se podle oficiálních údajů firmy ušetří kapacita úložiště až pětinásobně.

Algoritmus komprese se přitom týká všech druhů datových souborů. Jak těch, kterých se při výpočetní práci využívá málo, tak těch, jejichž charakter se během úkonů dramaticky mění.

Mezi další novinky u systémů V7000 a SVC patří podpora technologie FCoE (Fibre Channel over Ethernet). Ta umožní administrátorům sloučit veškerý přenos dat do lokální sítě, což podle IBM zjednoduší celkovou správu a sníží náklady.

Firma IBM také navýšila kapacitu diskového úložného systému V7000 pomocí technologie clusterů. Výsledkem je, že v rámci jednoho rozhraní je možno ovládat dvakrát více diskových jednotek. Nyní se kapacita jednoho úložiště V7000 počítá na 960 diskových jednotek nebo 1,4 petabajtů.

IBM přišla kromě toho s podporou systému VMware vCenter Server. V neposlední řadě vylepšila rovněž úložný systém DS8000. Ten také po zásahu vývojářů nyní nabízí o 33 procent vyšší kapacitu, uživatelé mají možnost si zvolit kapacitu disku SSD 400 GB.

Za zajímavou změnu v portfoliu firmy IBM lze považovat novou verzi systému Scale-Out NAS (SONAS), který nabízí možnost vytvořit distribuovaný jmenný prostor pro jednotlivé agregované náhledy na všechny soubory bez ohledu na jejich fyzické umístnění. Větší množství uživatelů tak může například vidět ten samý soubor nehledě na to, kde přesně se nachází – jestli na disku nebo v jiných subsystémech.

Poslední důležitou novinkou je správa úložiště páskového systému souborů, který umožní správu životního cyklu dat v multimediálních systémech. Pokud zákazník použije páskové knihovny LTO-5 a knihovní verzi systému souborů LTFS, může přímo spravovat konkrétní páskové jednotky a knihovny. To umožní správcům přesun dat na základě stáří a vzorců přístupů. Tato nová funkce může podle tvrzení IBM pomoci snížit náklady na archivační software a páskové kazety až o 98 %.

Byl pro vás článek přínosný?