Hlavní navigace

IFA 2017: všudypřítomní virtuální asistenti a wearables

5. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Radan Dolejš
Největší technologický veletrh Evropy IFA přináší i letos žhavé novinky významných výrobců a technologické ukázky zatím neviděných inovací.

Pro připomenutí, IFA je zároveň i jedním z nejstarších průmyslových veletrhů vůbec, své počátky datuje už do roku 1924. Jako první na světě zde byl přestaven například přehrávač audiokazet.

Dnešní svět patří mobilům, a to platí i pro veletrhy. LG letos představilo svou vlajkovou loď LG V30 s nádherným quad HD OLED displejem, pozadu nezůstala ani Motorola, která se chlubí mobilem Moto X4. Dostane virtuální asistentku – Alexu, kterou vyvinul Amazon, a zajímavou Bluetooth funkci, pomocí které zvládne streamovat do vícero zařízení od různých výrobců.

Svůj mobil představilo také Sony se svou populární řadou Xperia – XZ1. Zatímco zařízení samotné je poměrně standardní, zajímavé jsou funkce kamery. Ačkoli mnohé funkce typu super-slow motion, selfie s vysokým rozlišením nebo 3D skener působí spíše komicky, v budoucnu by podobné inovace fotoaparátu mohly výrazně proměnit způsob, s jakým s mobilními zařízeními pracujeme.

Chytré hodinky, fitness náramky a další wearables se obecně potýkají s neúspěchem, mizernými prodeji a zákaznickým nezájmem. To však firmám nebrání v jejich postupném zdokonalování; Samsung kupříkladu letos představil Samsung Gear Sport –  fitness hodinky, které jsou nejen nabyté funkce, ale navíc i docela dobře vypadají. Právě nevalný, často hranatý vzhled a příliš velká mohutnost jsou velkým problémem wearables, který však zjevně hodlají výrobci řešit.

Zajímavé nositelné zařízení představil i výrobce GPS navigace Garmin. Chytré hodinky Vivoactive 3 se chlubí pokročilou GPS, měřením srdečního tepu a velmi působivou sedmidenní výdrží baterie. Další wearables přestavily třeba společnost Fitbit.

Dánská společnost Bang & Olufsen (B&O), která má mimochodem od roku 2004 jednu z továren i v naší republice, představila Bluetooth sluchátka do uší – lidově tzv. pecky. Ač jedny ze zajímavějších Bluetooth sluchátek, velmi dobře ilustrují problém této technologie: čtyřhodinová doba přehrávání překoná většinu konkurence, přesto je zkrátka nedostačující.

příloha_ovladnete_sva_data

A teď už ke slibovaným virtuálním asistentům. Chytré reproduktory (chytré už může být opravdu cokoliv) s Alexou a s Cortanou veletrh zaplavily. Přestavily je například firmy Sony, Panasonic nebo Harman Kardon. Některé mají spolupracovat s ostatními zařízeními v domě, jiné streamovat například ze Spotify nebo Google Play.

Chytré reproduktory jsou nyní nesmírně populárním trendem, ale zda získají přízeň veřejnosti nelze než odhadovat. Ostatně, i wearables jsou populární – avšak prodejní čísla už tak lákavá nejsou.

Byl pro vás článek přínosný?