Hlavní navigace

Intel chce do dvou let vyrábět 7nm čipy

13. 5. 2019

Sdílet

 Autor: Intel
Podaří se Intelu vrátit po krizovém období na výsluní?

Intel má sice problém s výrobou 10nm procesorů, ovšem už začíná mluvit o výrobě ještě menších, 7nm čipů. Začít s ní chce v roce 2021. O záměru na setkání s investory promluvil šéf Intelu Bob Swan, podle kterého je výroba 7nm procesorů součástí strategie, která má Intel vrátit na špici mezi výrobci mikroprocesorů.

Tržní příležitosti jsou dle něj pro Intel v současnosti mnohem širší a poodhalil „XPU strategii“, ve které „X“ může představovat CPU, GPU, FPGA nebo dokonce 5G čipy.

Dle Swana totiž Intel nehodlá více investovat do paměťových čipů, respektive navyšovat výrobní kapacity pro NAND. Místo toho zvažuje partnerství podobné tomu, jaké firma navázala se společnostní Micron Technology za účelem 3D Xpoint čipů, tedy Optane. Swan na setkání rovněž připomenul plány na stažení se z trhu 5G modemů pro chytré telefony, ačkoliv ještě zjevně není zcela rozhodnuto, jak Intel k 5G technologii přistoupí, zda nebude vyrábět 5G modemy alespoň třeba pro PC.

Největším trhákem však zůstává oznámení záměru na výrobu 7nm čipů. Jak je zjevné z uniklých dokumentů, v letošním roce chce Intel spoléhat především na 14nm technologii, přičemž v jeho druhé polovině by měla společnost klientům plně vynahradit nedávný výpadek dodávek. Už v průběhu letních prázdnin se však objeví také 10nm komponenty, ty 7nm budou následovat v roce 2021, ačkoliv zatím Intel neprozradil, pro jaké produkty, kde budou vyráběny a v jakém množství.

příloha_ovladnete_sva_data

Výroba 7nm čipů má využívat nové extrémní ultrafialové litografické technologie, o jejímž nasazení v rámci 7nm se mluvilo už před pár lety. Později má být využívána i u dalších generací 7nm procesů, které Intel označuje jako 7nm+ a 7nm++.

Intel se tak zavázal k nelehkému úkolu. Podaří se mu krizová léta nechat za sebou a vrátit se na vrchol?

Byl pro vás článek přínosný?