Hlavní navigace

Intel chce příští rok do tabletů integrovat 3D skenery

21. 9. 2014

Sdílet

 Autor: © IDG - PC World USA
Intel pracuje na novém 3D skeneru, který bude tak malý, že jej bude možné integrovat do telefonů i těch nejtenčích tabletů.

Jak uvedl šéf Intelu Brian Krzanich ve čtvrtek na konferenci MakerCon v New Yorku, jeho společnost chce svou novou technologii integrovat do tabletů od roku 2015. Kromě tabletů by se 3D skenery podle Krzaniche měly objevit také v telefonech. „Našim cílem je, aby na trhu byl tablet s touto technologií,“ uvedl Krzanich. „A během dvou nebo tří let chceme být schopni integrovat technologii i do telefonu.“

Krzanich a jeho kolegové ukázali technologii, jež má být nabízena pod označením „RealSense“, za použití lidského modelu a asistenta, který jednoduše model několikrát obkroužil, přičemž na něj mířil tabletem. Na displeji se pak během pár minut pomalu začal objevovat plnohodnotný 3D model. Výsledné 3D modely mohou být dále upraveny speciálním softwarem nebo odeslány na 3D tiskárnu. „Myšlenka je taková, že jdete ven, uvidíte něco, co se vám líbí a prostě to zachytíte,“ vysvětlil Krzanich s tím, že tablety s 3D skenery se na trhu začnou objevovat ve třetím nebo čtvrtém čtvrtletí příštího roku. Intel údajně pracuje také na integraci 3D skenovacích kamer do dronů.

První tablet s 3Dskenovací technologií byl světu ukázán již dříve v tomto měsíci. Jedná se o 8palcový Dell Venue 8 7000 Series, jenž běží na operačním systému Android a využívá kameru Intel RealSense. Displej má rozlišení 2560 x 1600 pixelů. Podle Dellu jde o nejtenčí tablet na světě – má tloušťku pouhých šest milimetrů (iPad Air je tlustý 7,5 mm). Navíc má být extrémně lehký. Kamera RealSense funguje podobně jako lidské oko a umí proniknout do daného předmětu a s pomocí infračervených a dalších senzorů tak zachytit jeho několik vrstev. Kamera umí zjistit velikost, vzdálenost a kontury objektů.

příloha_ovladnete_sva_data

Krzanich na konferenci uvedl, že on sám tablet od Dellu používá měsíce a dobíjí jej jednou za dva až tři dny. Na tabletu je k dispozici celá řada aplikací, které umožňují například k 3D obrazu přidávat efekty. RealSense byl původně představen u webkamer a podle vize Intelu má nahradit současné 2D kamery na počítačích. Intel má se svou technologií velké plány. Kromě její integrace do tabletů a telefonů americká společnost doufá, že RealSense dokáže lépe zachytit nálady uživatelů a například používání Skypu na desktopu díky ní bude mnohem zábavnější. Dell Venue 8 7000 bude dostupný později v tomto roce, cena zatím není známa. Technologie RealSense není samozřejmě vyhrazena pouze pro Dell, tudíž se v příštím roce dočkáme tabletů s 3D skenerem například i od HTC.

 

Byl pro vás článek přínosný?