Hlavní navigace

Intel chystá ultrabooky, revoluci v segmentu notebooků

31. 5. 2011

Sdílet

Společnost Intel na Computexu ohlásila ambiciózní plány pro novou třídu lehkých a tenkých notebooků, jež mají být „štikou v rybníku“ na mobilním trhu.

Nová třída tzv. ultrabooků má být tenká, lehká a také designově přitažlivá a cenou má být zaměřena zejména na mainstreamový trh. Podle Intelu by tyto systémy mohly údajně již v příštím roce obsáhnout 40 % trhu se spotřebitelskými notebooky.

První ultrabooky mají přijít na trh v předvánoční sezóně ke konci letošního roku a mají být založeny na existujících procesorech z řady Core. Modely budou silné méně než 20 milimetrů a cena by se podle Intelu měla pohybovat pod tisícovkou dolarů. V následujícím roce by se pak měla objevit druhá generace ultrabooků s 22nn procesory postavenými na architektuře Ivy Bridge (u nich Intel slibuje mimo jiné nárůst energetické efektivity za využití tzv. 3D tranzistorů – více viz článek Intel vyvinul výkonnější a úspornější 3D tranzistory). Pro rok 2013 má pak Intel přichystaný opět nový design čipů Core, kódově označovaný Haswell. Ten se bude vyznačovat zhruba poloviční spotřebou oproti dnešním mobilním čipům Intelu, což má zvýšit výdrž na baterie a také umožnit ještě tenčí design laptopů.

Asus již v této souvislosti na Computexu představil koncept utrabooku UX21, který by se měl začít prodávat ke konci letošního roku.

Intel si od ultrabooků slibuje oživení prodejů PC, které v posledních měsících klesají a také možnosti a výkon běžných notebooků v designu podobném netbookům. Otázkou je, do jaké míry se očekávání Intelu splní, ultratenké modely na trhu již jsou, ale do mainstreamu zatím příliš nepronikly. Intel také pracuje na celkovém zlepšení kategorie přenosných počítačů, včetně rychlejšího bootování, možnosti běhu celý den na jedno nabití a podpory dotykových displejů.

Byl pro vás článek přínosný?