Hlavní navigace

Intel na výstavě IFA ukázal inovované čipy Core s vysokou energetickou účinností i špičkovým výkonem

2. 9. 2015

Sdílet

 Autor: Intel
Novou rodinu procesorů Core představil Intel. Jde o šestou generaci, která kromě vyššího výkonu či energetické efektivity nabídne i podporu různých designů – počínaje přenositelným „compute stick“ přes počítače typu 2v1 a zařízení All-in-One s vysokým rozlišením až po mobilní pracovní stanice.

Procesory Core šesté generace jsou postavené na nové mikroarchitektuře Skylake a jsou vyráběné zcela novým 14nm výrobním procesem.

Podle výrobce díky tomu nabízejí oproti průměrnému pět let starému počítači až dvaapůlkrát vyšší výkon, trojnásobnou životnost na baterii a dokonce třicetinásobný nárůst grafického výkonu.

Počítače osazené těmito procesory mohou podle Intelu mít zároveň poloviční tloušťku i váhu, rychleji se probouzejí z režimu spánku a baterie je udrží v provozu takřka po celý den.

„Procesory Core šesté generace přinášejí jeden z nejvýznamnějších pokroků ve výpočetní technice, jakého jsme kdy byli svědky,“ prohlásil viceprezident společnosti a generální manažer Client Computing Group Kirk Skaugen. „Zařízení s procesory Intel Core šesté generace jsou schopny reagovat pohotověji, než kdy před tím, a nabízejí lepší výkon, výdrž na baterii i zabezpečení. Umožní také využívat nejmodernější technologie jako logování se do systému pomocí obličeje nebo osobního asistenta reagujícího na váš hlas.“

Nová generace procesorů Core se nabízí v širokém spektru výkonu i typů zařízení, díky kterým si každý může vybrat řešení „na míru“.

Například procesory Core M prý nabízejí dvojnásobný výkon oproti současným špičkovým tabletům a budou se nyní označovat úrovněmi Core m3, m5 a m7, takže lidé se budou při výběru zařízení snáze orientovat. Rovněž řada Compute Stick bude rozšířená o verzi postavenou na procesoru Intel Core M šesté generace.

Mobilní „K“ model je odemčený pro možnost přetaktování a uživatelům nabídne vyšší míru kontroly. Nový Core i5 zase přinese až o 60 procent vylepšený mobilní multitasking. Poprvé budou také mobilní pracovní stanice pohánět procesory z rodiny Intel Xeon E3.

Zajímavé jsou i nové funkce - více zařízení tak bude vybaveno rozhraním Thunderbolt 3 pro USB typu C, které nabídne kompaktní univerzální port. Kamera RealSense snímající uživatele nebo umístěná na zadní straně zařízení, bude dostupná v řadě produktů s procesory Intel Core šesté generace zahrnující notebooky, zařízení 2v1 i All-in-One systémy.

Majitelům nabídne 3D snímání a další zajímavé funkce – budou tak moci sdílet realistická 3D selfies, skenovat předměty pro 3D tisk nebo snadno měnit pozadí během video chatu.

Nová generace rovněž přinese pokrok v bezdrátových technologiích -- nabídne uživatelsky příjemné řešení pro bezdrátový displej pomocí technologie WiDi nebo Pro WiDi. Tato technologie umožňuje uživatelům snadné sdílení obrazu z počítače na televizor nebo monitor, aniž by k tomu bylo zapotřebí kabelů a dalších zařízení.

Kombinace Windows 10 a procesorů Core šesté generace pak přináší nové funkce jako Windows Cortana a Windows Hello pro plynulejší a přirozenější interakci s technologií. Zařízení osazená kamerou Intel RealSense umožňují v kombinaci s Windows Hello bezpečné přihlášení přes rozpoznání tváře.

K dispozici je na mnoha nových zařízeních také technologie True Key od Intel Security, jež přináší zabezpečení při přihlašování do zařízení a na webové stránky, aniž by si uživatel musel pro každou stránku pamatovat heslo.

příloha_ovladnete_sva_data

V nadcházejících měsících plánuje Intel nabídnout více než 48 procesorů z rodiny Intel Core šesté generace, které budou vybaveny integrovanou grafickou kartou Iris nebo Iris Pro, a dále procesory rodiny Xeon E3-1500M pro mobilní pracovní stanice a procesory s funkcí vPro pro firemní využití.

Vedle toho Intel nabídne 25 produktů pro internet věcí (IoT) s až sedmiletou podporou, Error Correcting Code (ECC) a s různými úrovněmi TDP.

Byl pro vás článek přínosný?