Hlavní navigace

Intel otočil, začne licencovat svoji x86 architekturu – možná

29. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Intel
Podle posledních zpráv se zdá, že Intel zcela změnil svoji dlouholetou strategii a začne licencovat svoje čipy.

Intel tak dlouho odpočíval na vavřínech vítězství, ač ho začalo ohrožovat AMD, Apple a další. Nyní, s jeho probuzením a výstavbou nových továren a opětovné najetí na inovační cestu, přichází i radikální změna strategie spícího obra.

Nové plány zahrnují potenciální licencování x86 portfolia a dalších čipových technologií jiným výrobcům – šlo by o naprostou otočku oproti intelovské tradici, firma si vždy své patenty, a obzvláště ten na x86, pečlivě chránila. V e-mailu mluvčí Intelu možnost licencování duševního vlastnictví firmy potvrdil, přičemž zahrnovat by mohlo x86 jádra, grafiky, média, displeje, umělou inteligenci, technologie interconnect a fabric a další.

Licencování čipových architektur je v oboru běžné, Nvidia, AMD a další tak operují zcela běžně, britský Arm si na tom dokonce založil celý byznys ve smartphonech, kde mezi sebou soupeří celá řada výrobců, jejichž design čipů je ovšem prakticky ve všech případech založený na duševním vlastnictví Armu, který sbírá příjemně tučné licenční poplatky.

Jediný, kdo kdy v historii získal přístup k jakémukoliv x86 patentu a související technologii byla firma Cyrix, která pomocí reverzního inženýrství replikovala legendární čip Intel 386, což nakonec vedlo k mimosoudnímu vyrovnání.

příloha_ovladnete_sva_data

Výjimkou z pravidla je společnost Rockchip, která v roce 2014 spolupracovala na designu čipu Atom s integrovaným 3G modemem. Intel se podobně dohodl se Speadtrum, dalším čínským výrobcem, který se po mergeru v roce 2018 přejmenoval na Unisoc. Jedná se o však o velmi omezené výjimky související s hlubší spoluprací na konkrétním jednom čipu.

Je možné, že nakonec k licencování x86 cizím společnostem nedojde – Pat Gelsinger, nový CEO firmy, má ovšem s firmou bohatou historii a je to vcelku revolucionář, tudíž ta možnost se zdá pravděpodobnější.

Byl pro vás článek přínosný?