Hlavní navigace

Intel předpovídá budoucnost vývoje PC

15. 10. 2011

Sdílet

 Autor:
Podle CEO Intelu Paula Otelliniho jsou budoucností PC ultratenké notebooky s dotykovými displeji. Nesnadným úkolem ale bude dokázat je prosadit na trhu.

Otellini vystoupil na konferenci Dell World a představil svoji vizi vývoje PC. I když jsou dnes klasické počítače vytlačovány z trhu tablety, tento trend by údajně podle Intelu měly zvrátit tzv. ultrabooky, které by měly splňovat více požadavků koncových i firemních uživatelů. Podle Otelliniho se evoluce PC v posledních letech zastavila, což mělo za následek propad prodejů a situaci mají změnit právě chystané ultrabooky. Intel tuto novou generaci přenosných počítačů poprvé ohlásil již začátkem tohoto roku a do jejího vývoje a propagace již investoval nemalé prostředky. Například v srpnu investoval 300 milionů dolarů do fondu, který má pomoci dodavatelům komponent vyrábět dotykové displeje a nízkoprofilové pevné disky za nižší ceny.

Intel má totiž vizi, že by ultrabooky měly ovládnout střední třídu notebooků, nicméně ceny tomu zatím nenasvědčují a analytici z tohoto důvodu ultrabooky poměrně intenzivně kritizují. Například Asus nedávno odhalil svoje první dva ultrabooky s označením Zenbook UX21 a UX31 s procesory Core i5 a i7 druhé generace, které mají sice tloušťku jen zhruba 9 milimetrů a dlouhou výdrž v pohotovostním režimu, ale cena je nastavena na 24 490 Kč u prvního a 29 490 Kč u druhého modelu. Což je ale cena, za kterou si Zenbooky od Asusu pravděpodobně koupí jen omezená skupina lidí a o zařazení do střední cenové třídy nelze hovořit ani omylem. Zvlášť v současné ekonomické situaci je pro většinu kupujících hlavním lákadlem cena a ta u Zenbooků od Asusu není příliš lákavá. Více i ultraboocích Zenbook najdete níže.

Paul Otellini je přesvědčený, že ultratenký design je to, co dnes lidi zaujme a doufá, že díky vytvoření fondu se povede ceny ultrabooků snížit na rozumnou úroveň mnohem rychleji, než jak klesaly ceny počítačů dosud. CEO Intelu také potvrdil, že důležitý pro úspěch ultrabooků bude i chystaný operační systém Windows 8 od Microsoftu, který bude uveden příští rok, spekuluje se i o možnosti dokončení vývoje již v dubnu. Windows 8 by měly být úzce optimalizovány na novou architekturu Intelu a nabídnout tak lepší uživatelský zážitek.

Asus představil ultrabooky Zenbook, cena je ale příliš vysoká
V uplynulém týdnu představila společnost Asus v New Yorku své první modely ultrabooků, tedy tenkých a lehkých notebooků s výkonnými procesory Intel druhé generace, které bude výrobce prodávat pod označením Zenbook. Slavnostního odhalení se kromě předsedy společnosti Asus Jonneyho Shiha účastnil také Tom Kilroy, viceprezident a generální ředitel společnosti Intel pro prodej a marketing. Přenosné počítače Asus Zenbook UX21 a UX31 charakterizuje nově pojatý design, vysoký výkon, nízká spotřeba a kvalitní zvuk. Na českém trhu se objeví ultrabooky Asus počátkem listopadu.

„Ultrabooky zásadním způsobem mění oblast osobní výpočetní techniky,“ řekl u příležitosti uvedení ultrabooků Zenbook Tom Kilroy, viceprezident a generální ředitel společnosti Intel pro prodej a marketing. „Jen několik měsíců poté, co Intel představil koncept tohoto typu zařízení, přišel Asus se svými modely obdařenými vysokým výkonem zajištěným procesory Intel Core i7 a Core i5 druhé generace. Tyto počítače nabízejí špičkové zabezpečení, odezvu a další funkce, které naplňují příslib ultrabooků – nabídnout pocit bezproblémové práce s počítačem.“ Nedodal ale, že jen pro ty, kdo jsou ochotni si také za tyto možnosti odpovídajícím způsobem připlatit.

Záznam tiskové konference představující ultrabooky Zenbook od Asusu je k dispozici zde.

příloha_ovladnete_sva_data

asus zenbook

Tenký profil Zenbooku od Asusu. Stojí ale za dvojnásobnou cenu oproti podobně vybaveným notebookům?

Byl pro vás článek přínosný?