Hlavní navigace

Intel představí nové bezdrátové dokovací stanice

24. 8. 2014

Sdílet

 Autor: © Cybrain - Fotolia.com
Intel pracuje na vývoji chytrého doku, pomocí kterého by se mohly bezdrátově propojovat notebooky s monitory a dalším příslušenstvím. Na trh by se měl dostat v roce 2016.

Díky doku zcela zmizí nutnost využívat v noteboocích porty HDMI či DisplayPort. Podle Intelu bezdrátová dokovací stanice nabídne při přenosu dat rychlosti srovnatelné se standardem USB 3.0. „Když ve své kanceláři budete chodit s notebookem, automaticky vás propojí s vaším monitorem či projektorem bez nutnosti využívat kabely a HDMI či DisplayPort,“ uvedl Intel. Americká společnost také vyvíjí technologii, díky které se bezdrátové monitory automaticky zapnou a připojí, jakmile se k nim notebook přiblíží na určitou vzdálenost.

Ve svém příspěvku na oficiálním blogu Intel technologii názorně ukazuje ve videu. Jednou ze zajímavostí na tomto videu je to, že uživatelé se mohou odhlašovat za pomoci rozeznání tváře bez nutnosti dotknout se klávesnice. Podle Intelu poběží většina bezdrátového spojování za pomoci WiGig, což je čím dál oblíbenější bezdrátová technologie k přenosu dat. WiGig je považován za rychlejší, než nejnovější Wi-Fi standard. Intel proto WiGig zvažuje také k propojování bezdrátových klávesnic a myší s notebooky.

Americká společnost chce uživatele taktéž zbavit nutnosti využívat nabíječky, a pracuje proto na bezdrátové nabíjecí technologii pro přenosné počítače. Na veletrhu Computex v tomto roce Intel ukázal notebooky nabíjené na dokovací stanici za pomocí magnetické rezonance. O zmíněných nápadech a vizích do budoucna Intel promluví již příští měsíc na Intel Developer Forum v San Francisku. Zástupci společnosti zde zveřejní podrobnosti o bezdrátových docích a displejích v rámci inciativy vPro, což je platforma Intelu určená ke vzdálené správě počítačů.

Podle Deana McCarrona z analytické společnosti Mercury Research je cílem Intelu to, aby se notebooky více podobaly smartphonům a tabletům a jejich používání tak bylo jednodušší. „Pokud by do tohoto neinvestovali, přenosné počítače stávající konstrukce začnou vedle nových tabletů a smartphonů vypadat opravdu staře. Intel navíc zvyšuje prestiž technologie WiGig, takže lze očekávat, že do ní budou investovat i další společnosti.“

příloha_ovladnete_sva_data

Za zatím nezveřejněnou částku společnost Qualcomm minulý měsíc koupila firmu Wilocity, která se právě vývojem technologie WiGig zabývá. Qualcomm plánuje integrovat WiGig na své mobilní základní desky, takže smartphony a tablety budou schopné bezdrátově streamovat 4K video na externí displeje. WiGig však nemá podle McCarrona vyhráno, jelikož existují i další konkurenční technologie využívající magnetické rezonance – například Qi, za níž stojí Wireless Power Consortium.

 

Byl pro vás článek přínosný?