Hlavní navigace

Intel představil Thunderbolt 4

10. 7. 2020

Sdílet

 Autor: Intel
Největší výrobce počítačových čipů oznámil novou generaci I/O technologie Thunderbolt - ta přinese několik vylepšení, nikoliv však vyšší rychlost.

Intel uvedl, že Thunderbolt 4 půjde na trh ještě v průběhu letošního roku, coby součást nástupu nových procesorů Tiger Lake. Jeho maximální rychlost bude stejně jako v případě Thunderbolt 3 40 Gb/s, ačkoliv jeho nároky na minimální specifikace budou vyšší.

Prostřednictvím Thunderbolt doku však bude například garantovat zapojení dvou 4K monitorů, případně jednoho 8K (v případě Thunderbolt 3 tomu tak ve všech případech nebylo) a pro úložiště propustnost až 3 GB/s, Intel slibuje také delší kabeláž. V čem má Thunderbolt 4 vynikat, je jeho univerzálnost.

Krom toho, že má být zpětně kompatibilní s Thunderboltem 3, zahrnuje též kompatibilitu s USB4. Jason Ziller z oddělení konektivity v Intelu jej proto označuje jako „plnou verzi USB-C“.

Dle Intelu budou muset být notebooky podporující Thunderbolt 4 přinejmenším jedním z portů Thunderbolt nabíjitelné (až 100 W, externě budou schopné dodávat 15 W), za zmínku stojí též možnost probudit uspaný notebook externě připojenou klávesnicí.

Zdroj: Intel

Nová kabeláž by měla být podle Zillera levnější, příští rok chce firma představit až padesátimetrové kabely (prostřednictvím optiky). Na jejich značení symbolem blesku se nic nemění.

Do vývoje doků a dalších periferií podporujících Thunderbolt 4 už se pustili i další výrobci jako například Belkin nebo Lenovo. Klíčové bude, aby doky nabízely alespoň čtyři porty. Počítače s Thunderbolt 4 však budou kompatibilní i s doky starší generace.

Dle vyjádření Intelu firma prodala „stovky milionů“ počítačů a zařízení s podporou Thunderbolt 3, co se týká prodejnosti doků, očekává meziroční nárůst až o 20 %, přičemž na obzoru je i rozmach monitorů s Thunderboltem.

příloha_ovladnete_sva_data

Byla by tu však i jedna možná vada na kráse. Jedním z požadavků, který musejí výrobci notebooků splnit, je podpora virtualizační DMA technologie Intel VT-d, což je čistě intelovská záležitost a tedy možná překážka pro konkurenční AMD.

K tomu, zda by ji Intel byl ochoten licencovat, se Ziller nevyjádřil, postoj AMD byl dosud takový, že jeho zákazníci Thunderbolt „nechtějí“, ačkoliv prý jeho případná podpora by dle vyjádření „nebyla technickým problémem“ (DMA podporuje architektura Zen 2, virtualizaci umožňuje vlastní technologie AMD-Vi).

Byl pro vás článek přínosný?