Hlavní navigace

Intel rozšiřuje nabídku šestijádrových procesorů Core i7

15. 11. 2011

Sdílet

 Autor:
Společnost Intel rozšířila rodinu svých šestijádrových procesorů: Intel Core i7-3960X Extreme Edition a Intel Core i7-3930K. Jsou to vůbec první šestijádrové procesory v druhé generaci rodiny procesorů Sandy Bridge.

Nejnovější desktopové procesory podle Intelu nabízejí výkon odpovídající zhruba 365 tisíc mikroprocesorů 4004. Mikroprocesor Intel 4004 právě tento měsíc oslaví 40. narozeniny. Více viz článek Mikroprocesory slaví 40 let na trhu.

Uživatelé a vývojáři těch nejvyspělejších aplikací – zejména pokud jde o vytváření obsahu, 3D vykreslování a počítačové hry – podle Intelu bohatě využijí dalších jader, větších cache a nové podpory pro čtyřkanálovou paměť. Zejména dnes, kdy stále více lidí umisťuje na internet bohatý obsah a hraje výrazně interaktivní hry, oceňují vývojáři výkon a funkce, které jim nabízejí i nové procesory.

Vývojáři počítačových her, jako je například společnost id Software, podle Intelu doslova touží po více jádrech. Nové procesory Core i7 rovněž podporují nové instrukce Intel Advanced Vector Extension (AVX), které mají mít příznivý dopad na 3D vykreslování a fyziku.

Intel Core i7-3960X a Intel Core i7-3930K jsou plně odemknuté pro tzv. tuning, takže i nadšenci, kteří si chtějí upravit výkon svých strojů, tak mohou učinit za pomoci několika utilit. Nové CPU jsou vyráběny ještě stávajícím 32nm procesem, jejich základní rychlost je 3,3 a 3,2 GHz a disponují 15MB, respektive 12MB cache. Také nedávni představená čipová sada Intel X79 podporuje novou platformu LGA 2011 a nabízí některé nové aspekty pro nadšence, jimiž jsou porty 6GB/s Serial ATA (SATA) a dodatečné PCIe 2.0, což vede k nové úrovni výkonu a rozšiřitelnosti pro high-endové počítačové platformy.

Vedle nových procesorů uvádí Intel též chlazení CPU kapalinou. Toto termální řešení bylo vyvinuto ve spolupráci se společností Asutek a zajišťuje údajně důkladné chlazení systému při takřka nulové údržbě. Toto řešení bylo optimalizováno tak, aby pracovalo nejen na LGA2011, ale též na LGA1366 a 1155 a 1156.

Byl pro vás článek přínosný?