Hlavní navigace

Intel ukázal nové mobilní čipy pro herní průmysl

5. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Intel
Pořídit si desktop s nejvýkonnějšími komponenty na trhu, nebo obětovat část výkonu a koupit raději notebook na cesty? Věčné dilema počítačových hráčů bude už brzy snazší rozhodnout díky novému čipu Intelu.

Intel představuje nový šestijádrový Core i9 procesor, dosud nejrychlejší CPU pro mobilní segment, který dláždí cestu 5 GHz herním notebookům – na frekvenci až 4,8 GHZ se čipy dostávají ze základního taktu 2,9 GHz díky nové technologii tzv. thermal velocity boostu, která podobně jako funkce XFR od AMD navyšuje frekvenci procesoru v závislosti na jeho teplotě.

Core i9-8950HK, což je jejich plné označení, tak výkonem předčí nové Core i5 a Core i7 řady H i řady U, která je však určená pro méně výkonné systémy.

Oproti sedmé generaci procesorů Core je Core i9 dle výrobce až o 41 % rychlejší při samotném hraní a o 32 % při streamování a nahrávání gameplaye. Další nárůst výkonu lze dle Intelu připočíst, jestliže výrobci do svých notebooků Core i9 dodají spolu s novou pamětí Optane.

„Je to nejvýkonnější herní procesor, jaký jsme kdy vyrobili,“ říká Fredrik Hamberger z oddělení pro prémiové a herní notebooky. „Jeho výkon se blíží výkonu stolních počítačů, jak to jen jde.“

Intel s Core i9-8950HK jednoznačně reaguje na stále rostoucí herní trh, vždyť jak připomíná Hamberger, prodej herních Notebooků s procesory Intel Core se loni meziročně zvýšil o 45 %. Při pohledu na jeho specifikace pak nelze popřít podobnost s Xeonem E-2186, s tím rozdílem, že frekvence Core i9 je zcela odblokovaná a navýšení výkonu má umožnit zmíněný thermal velocity boost.

Za normálních okolností se Core i9-8950HK po nastartování turba dostane na 4,6 GHz, při optimálních tepelných podmínkách (teplota 50 °C a nižší) se však dokáže dostat až na 4,8 GHz, byť jen na jednom jádru (souběžné navýšení výkonu na všech jádrech by jej zvedlo „jen“ o 100 MHz).

Strávili jsme optimalizací výkonu spoustu času, protože vyšší výkon je podle nás trend dnešní doby, a ne ubírání výkonu, jen aby byly notebooky co nejtenčí,“ říká Hamberger.

Cloud24

Pokud se však přece jen s nižším výkonem spokojíte a upřednostňujete především výdrž baterie, Intel představil také čtyři nové čipy osmé Core generace řady U, se čtyřmi jádry a osmi vlákny, které v konfiguraci pro mobilní segment rovněž podporují paměť Optane.

Novinky předesílají další kroky Intelu, který chce v nejbližší budoucnosti investovat hlavně na expandujícím trhu herních notebooků a zaměřit se na navyšování počtu jader, směrem k překonávání hranice 5 GHz frekvence.

Byl pro vás článek přínosný?