Hlavní navigace

iPhone 5 je možná již hotov, žádné zpoždění nebude

29. 5. 2011

Sdílet

Nad uvedením nové generace smartphonu iPhone 5 se vznáší řada otazníků. Podle některých je již hotov, podle jiných přijde až na podzim.

Naši američtí kolegové proto porovnali dosavadní fakta ve snaze zjistit, zda je šance, že iPhone 5 bude představen v červnu na vývojářské konferenci Applu či nikoliv. Podle některých zdrojů je již iPhone 5 intenzivně testován a jen je velmi pečlivě střežen. Například u CDMA verze iPhonu 4 museli testeři podepsat čtyřstránkové prohlášení o utajení a každých 12 hodin zadávat do přístroje PIN, aby potvrdili, že jej stále mají. Navíc tento model byl testován přímo v obchodech Verizonu, ale nikdo to nezaregistroval, protože byl velmi podobný GSM verzi. Vzhledem k tomu, že iPhone 5 se od verze 4 nemá příliš lišit, vyvozuje z toho GizmoCrunch závěr, že je klidně možné, že nový model je již hojně testován a jen uniká pozornosti. To potvrzuje i web 9to5 Mac, podle nějž bude iPhone 5 velmi podobný iPhonu 4.

Na internetu se navíc již objevily fotografie (viz např. http://www.ifans.com/blog/20051/), které zachycují nový model iPhonu, který se v určitých detailech liší od stávajících verzí. Zda ale nejde o kouzla v Photoshopu lze jen těžko prokázat.

Mezi hlavní designové změny páté generace mají podle webu DigiTimes patřit konkávní (vydutá) skla, protože Apple prý koupil 200-300 strojů na výrobu zakřivených krycích skel pro iPhony. To by ovšem nebyla žádná revoluce, neboť konkávní sklo mají i jiné přístroje na trhu, například i Nexus S od Googlu a tento prvek se u uživatelů setkal s kladným ohlasem – jak z hlediska estetiky, tak i z hlediska ovládání.

To, že by se iPhone mohl objevit nakonec na trhu přece jen dříve, nasvědčuje i skutečnost, že se údajně shánějí již i herci do televizních reklam na iPhone 5 a také že Apple na svoji vývojářskou konferenci do San Franciska pozval i britské novináře, což má značit představení výrazných novinek. Nicméně komentátoři stále vedou spory o to, zda budou softwarového či i hardwarového charakteru. GizmoCrunch dodává, že fáma o uvedení nové generace smartphonu iPhone až na podzim může být čistě prací PR oddělení Applu, které se může snažit vyvolat ještě vyšší očekávání. Navíc si tak Apple zajistí dobrou prodejnost modelů iPhone 4 do poslední chvíle, protože kdyby všichni zájemci věděli, že se za pár týdnů objeví nový model, řada z nich by s koupí čekala. Nicméně jaká bude skutečnost zjistíme už v přespříštím týdnu, neboť vývojářská konference začíná již 6. června.

Byl pro vás článek přínosný?