Hlavní navigace

Jaké novinky Synology přichystalo pro rok 2021?

30. 12. 2020

Sdílet

Novinky jsme připravili na dvou frontách. Zatímco tým vývojářů pracoval na nové verzi DSM s označením DSM 7, náš tým se zabýval vylepšením servisní infrastruktury a také ekosystému pro uživatele. Výsledky obou týmů se skvěle doplňují. Máme DSM 7 v betaverzi, která obsahuje řadu nových funkcí a vylepšení postavených na čtyřech principech: jednoduchost, výkonnost, spolehlivost a škálovatelnost. A k tomu zrychlenou výměnu Synology produktů v případě poruchy a vynikající on-line tréninky.

Co se skrývá pod vylepšenou servisní infrastrukturou?

Ve spolupráci s distributory a partnery jsme vytvořili systém, jehož cílem je výrazně zrychlit vyřízení reklamace Synology zařízení. Tento program nazýváme „Expresní výměna“ a je bezplatně k dispozici pro zákazníky nakupující u našich partnerů vybrané modely série Plus, routery a Synology SSD disky. Cílem tohoto programu je vyřízení reklamace zařízení do pěti pracovních dnů. I když je tato služba negarantovaná, statistiky ukazují vysoká čísla úspěšnosti, což je vzhledem k její ceně (0 korun) vynikající.

Pro domácí uživatele, administrátory menších firem jsme vytvořili a uvedli trénink základů používaných DSM. Toto čtyřhodinové on-line školení je dostupné od listopadu tohoto roku a pomáhá našim zákazníkům využít svůj NAS naplno. Obsahuje také základní tipy na údržbu a překonávání případných technických problémů. Pro více informací navštivte náš web nebo nás kontaktujte e-mailem.

 

Vysvětlíte prosím čtyři zmiňované pilíře DSM 7 – spolehlivost, výkonnost, jednoduchost a škálovatelnost? 

Spolehlivost charakterizuje Synology již dlouhodobě, nyní jsme ale přidali funkce, které pomohou spolehlivost a bezpečnost dat ještě více zvýšit.

Vylepšené a zrychlené možnosti výměny disků, opravy RAID polí a údržby úložiště nejen zvyšují spolehlivost, ale přinášejí zvýšený výkon v kritických situacích. Výměna disku je možná i bez degradace RAID pole. Stačí, když má NAS volný slot na disk, který se osadí novým diskem. Následně se na něj naklonují data z disku, který se má vyměnit, a nakonec dojde k výměně těchto disků v RAID poli. Dostáváme tedy možnost výměny disku bez degradace RAID. Bezpečnost dat ale souvisí i s bezpečností systému. Přidáváme nové doplňující možnosti přihlašování k DSM – aplikaci Secure Sign-in nebo dvoufázové ověření pomocí FIDO2 metody.

Výkon se zvýšil nejen za normálních podmínek, kdy postřehnete výrazně rychlejší přihlašování se do DSM, práci s aplikacemi a balíčky, ale například i zvýšení výkonu RAID 6 jak při zhroucení, tak i za normálních podmínek, kde jsme dosáhli až 80% zvýšení výkonu. Proces opravy RAID pole je v nové verzi výrazně rychlejší, když například oprava pole s diskem zaplněným z 50 % zabere v DSM 7 jen polovinu času v porovnání s předchozí verzí DSM. Firemní zákazníky potěší ještě rychlejší failover, tedy automatické přepnutí z aktivního na pasivní server v případě poruchy u systémů s vysokou dostupností.

Nastavení síťového úložiště s mnoha funkcemi a možnostmi může být výzvou nejen pro nováčky, kteří se rozhodli nahradit svůj externí pevný disk pomocí Synology NAS, ale i pro zkušenější profesionály v oblasti IT, protože Synology NAS poskytuje mnohé pokročilé funkce, často nazývané jako all in-one server. DSM 7 přidává další funkce, ale zároveň přináší novou interaktivitu, vylepšeného integrovaného pomocníka a funkce, které usnadňují nastavení a správu NAS. Mnohé prvky grafického prostředí byly upravené nejen kvůli krásnějšímu vzhledu, ale hlavně pro ještě lepší funkcionalitu a přehlednost. Pomocník nabízí lepší popisy a přímé odkazy, které pomohou pochopit jednotlivá nastavení, ale stejně tak i původ a opravu případné chyby. Synology v DSM 7 přináší jednoduchost, intuitivnost a přehlednost zařízení pro domácí uživatele na trh pro malé a střední firmy a také do podnikové sféry a zároveň nabízí domácím uživatelům pokročilé funkce, spolehlivost a výkonnost, která byla donedávna výsadou podnikových řešení.

Dnešní svět stojí na datech. Každý den produkujeme množství dat, která je nutné bezpečně ukládat, a naší odpovědí na požadavky na velkokapacitní úložiště je Peta Volume. V DSM 7 pomocí Peta Volume poskytujeme možnost vytvoření svazku až 1 PB. Více dat ale přináší vyšší potřebu efektivity. Aby bylo úložiště používáno co nejefektivněji, deduplikace bude v DSM 7 rozšířena z úrovně aplikací, jak ji známe z aktuální DSM verze, na celý NAS. Tato funkce bude uvedena v roce 2021 jako update pro DSM 7.

 

Proč přicházíte s hybrid cloud řešením?

Stejně jako hybridní auta kombinují výhody elektrických aut a aut se spalovacím motorem, kombinuje i hybridní cloud výhody cloudových úložišť a lokálních, takzvaných on-premise úložišť. Privátní cloud nabízí úplnou kontrolu nad soubory, rychlost přístupu k souborům limitovanou pouze rychlostí sítě, a je tedy ideálním řešením pro bezpečnou, pohodlnou a rychlou práci se soubory, nezávislou na rychlosti a dostupnosti připojení k internetu. Takové řešení s vlastním hardwarem může firmě navíc ušetřit řádově tisíce až desítky tisíc eur, protože náklady na cloudová řešení výrazně rostou se stoupajícím množstvím dat. Na druhé straně při cloudových řešeních je počáteční investice nižší než v případě privátního cloudu. Přístup k datům bývá také jednodušší, nemusí se řešit VPN připojení a s tím spojená konfigurace a nároky na síťový hardware. V Synology věříme, že hybridní cloud pomůže zkombinovat výhody obou těchto řešení. Kombinace Synology NAS a Synology C2 cloudu efektivně spojuje výhody obou řešení. Synology C2 cloud slouží jako primární úložiště dat a nejpoužívanější data jsou zároveň synchronizována a uložena i na lokálním NAS. Zajistí se tak rychlý přístup nezávislý od připojení k internetu, ale díky C2 cloudu jako primárnímu úložišti je také velmi jednoduché data synchronizovat mezi jednotlivými pobočkami jedné firmy. Lokální hardware se zároveň nemusí stavět na celkovou kapacitu, jakou disponují data v C2 cloudu, protože vždy je na něm jen část dat, právě ta část, která je potřebná pro práci.

příloha_ovladnete_sva_data

Zálohování je neustále tématem číslo jedna. Velmi mnoho firem, ale i domácích zákazníků si jeho důležitost uvědomuje. Synology se pokouší upozorňovat na toto téma a proaktivně vést uživatele k vytváření záloh. Tak jako Synology Photos pomáhá automatické zálohování chránit fotografie a videa z telefonu pro domácí uživatele, tak nevynecháváme ani segment malých a středních firem a enterprise zákazníků.

Jak poznáte dobré zálohovací řešení? Zálohuje kompletní infrastrukturu – fyzické počítače, virtuální a fyzické servery a v dnešní době stále častěji i cloud. Ano, zálohování cloudových řešení, jako jsou G-Suite a Microsoft 365, je stále populárnější. Dobré řešení podporuje deduplikaci, aby šetřilo úložný prostor a nevytěžovalo síť. Podporuje centrální management a monitoring. Dobrá řešení jsou samozřejmě placená, protože zmíněné pokročilé funkce podléhají zpravidla nějakému licenčnímu modelu. A jak poznáte vynikající zálohovací řešení? Je to jednoduché. Pokud dokážete identifikovat dobré řešení, tak vynikající řešení nabízí pokročilé funkce dobrého řešení a nevyžaduje licence. A právě to je Active Backup Suite od Synology!

Active Backup for Business se v následujícím roce dočká několika vylepšení. Pokud jde o platformy, máme plně pokrytou Windows platformu a Linux na úrovni souborové zálohy. Jsem rád, že mohu oznámit nadcházející vylepšení pro linuxové prostředí a příchod Active Backup Agenta, který rozšíří možnosti zálohování na této platformě. Uživatelé MacOS se také mohou těšit na příchod Active Backup for Business pro tuto platformu, pracujeme totiž i na řešení zálohování pro Mac uživatele.
Jedním z nejčastějších požadavků, které jsme dostávali, byla možnost šifrování záloh, a protože věnujeme velký důraz zpětné vazbě od zákazníků, Active Backup bude podporovat AES256 šifrování záloh, které zaručí velmi vysokou bezpečnost zálohovaných dat.Stejně jako dojde propojením Synology C2 cloudu a Synology NAS k vytvoření hybridního cloudu, plánujeme také integraci Active Backup for Business do Synology C2. Bude tak možné zálohovat zmiňované platformy nejen na Synology NAS, ale také přímo na Synology C2 server, který je pro evropské zákazníky umístěný v německém Frankfurtu.

Byl pro vás článek přínosný?