Hlavní navigace

Konec éry laptopů?

20. 11. 2017

Sdílet

 Autor: HP
Pokračující propady prodejů laptopů a nízká míra významnějších inovací naznačují brzkou proměnu současného trhu. Mnozí analytici předpovídali konec notebooků již před několika lety, a nyní je ta doba, zdá se, už blízko.

Největší hrozbou klasickým laptopům jsou zařízení dva v jednom, tedy tabletů připojitelných k základně s klávesnicí pomocí odepínacího kloubu. Přestože ani zdaleka ještě nemají tyto konvertibilní přístroje vychytány všechny mouchy, jde o populární koncept, který se těší nebývalému zájmu výrobců i spotřebitelů.

Druhou, pro někoho možná trochu překvapivou alternativou, je mobilní telefon. S představením dokovací stanice DeX Samsungu, která, ačkoli je prozatím spíše proof-of-concept než revoluční technologií, slibuje firma proměnu způsobu, jakým využíváme pracovní prostředí doma i přímo v kanceláři.

Obě nové technologie mají své klady a nezřídka i množství záporu, avšak ve finále, tedy po doladění funkčnosti jednotlivých zařízení, se mohou pro uživatele stát plnohodnotnou náhradou tradičních laptopů.

Dva v jednom jsou vlastně tablety připojitelné k základně, obvykle pomocí kloubu, fungující např. na kombinaci magnetů a mechanického propojení. Výhodou takového zařízení, a tedy i důvodem, proč může reálně notebooky ohrozit a ukrajovat si z jejich prodejů, je velká variabilita.

Standardní dva v jednom lze používat jako plnohodnotný tablet a po připojení základny, která bývá velmi lehká (v mnoha případech váží méně, než tablet samotný), jej lze využít zcela identickým způsobem jako notebook, s přidanou hodnotou v podobě nízké váhy a možnosti jej kdykoli opět odpojit, případně základnu využít jiným způsobem – např. jako displej na podstavci, kdy je tablet do základny vsunut opačně, tedy displejem od klávesnice, nebo také ve formátu „stanu“, kdy jsou displej a základna prohnuty do obraceného V.

2v1 jsou obecně také o kus levnější než notebooky; jistě, hardwarové specifikace nejsou u levnějších kusů zrovna lákavé, ale to ani být nemají, jde primárně o náhradu kancelářského stroje spíše než o herní zařízení. Herní 2v1 jsou prozatím téměř nedostupné, ačkoli s principem někteří výrobci experimentují.

Rozdíly jsou i v samotné konstrukci, běžně dostupné jsou dva typy konvertibilních zařízení. Jedny mají základnu přímo oddělitelnou od těla, ty druhé jsou pevně spojeny a pouze je lze překlápět. To už může poněkud omezit pohodlné užívání vlivem váhy a špatné skladnosti, jde spíše o klasický laptop s přidaným dotykovým displejem a s možností využít polohu stanu např. na sledování filmů.

Nepříjemně překvapit mohou i vysunovací, oddělitelné 2v1. Kromě zjevného problému opotřebení (ostatně, jak často se klouby mezi tělem laptopu a displejem poškodí i u klasického notebooku?) také není u všech 2v1 dobře doladěno rozpoznání připojení základny. Zkrátka to u mnohých 2v1 chvíli trvá a v dnešní době, kdy mnozí pracující lidé rozpočítávají svůj rozvrh na desítky minut či dokonce na minuty může chvíle zdržení, než se načte připojená klávesnice a touchpad, znamenat problém. Obzvláště, pokud se proces zapojení a vypojení základny několikrát po sobě opakuje.

Nesympatická je i situace okolo baterie. Nutnost dobíjení a nízká doba výdrže při reálném využívání stroje výrazně omezuje i klasické laptopy, a nejinak je tomu u 2v1. Techserver Gizmodo v postarším článku z roku 2015 uvádí Toshiba Portege Z20t s 15 hodinami výdrže při surfování webu, a to jde o jednoho z přeborníků ve výdrži; co je horší, stav se od té doby nijak nezměnil, ba naopak – průměrná doba, po kterou notebook vydrží na jedno nabití, se spíše snížila. Pokud vaše 2v1 vydrží kolem osmi hodin používání, jde o jeden z lepších kousků.

příloha_ovladnete_sva_data

Je pravděpodobné, že mnohým potřebným inovacím brání právě příliš nízká kapacita současné bateriové technologie.

Operační systém je naopak u většiny 2v1 potěšující. Ač mají Microsoft Windows spousty much, na klasickou kancelářskou práci jsou stále výrazně praktičtější než Android, který se vyskytuje jen v omezeném množství 2v1; Androidu důvěřuje například Lenovo se svým Yoga Book 10. Objevují se i Chromebooky, nejvýrazněji jsou však jednoznačně zastoupeny Windows 10, které ostatně s tablety či konvertibilními stroji počítají a některé funkce např. v Centru akcí jsou tomu jednoznačně uzpůsobeny a s každou aktualizací jsou možnosti dále rozšiřovány. Se svými Surface Booky je Microsoft na trhu velkým hráčem.

Byl pro vás článek přínosný?