Hlavní navigace

Meltdown a Spectre: jak Intel ochrání příští generace svých čipů?

16. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Fotolia © lkeskinen
Intel záplatoval všechny své čipy z uplynulých pěti let kvůli významným zranitelnostem posledních týdnů. U příštích generací svých procesorů se ale chystá dalším potenciálním hrozbám předcházet. Jak?

Intel nadále pracuje na zajištění svých procesorů proti hrozbám Meltdown a Spectre. Letos do nich chce přidat speciální ´partitions´. Minulý týden společnost oznámila, že začíná distribuovat patche pro čipy Ivy Bridge a Sandy  Bridge, těch neošetřených už tak zůstává jen minimum mezi čipy staršími pěti let.

Připomeňme, že jako první se Intel pustil do softwarového záplatování, kdy potřebný kód k uživatelům dostal ve spolupráci s výrobci hardwaru a Microsoftem, který dodal patche operačního systému prostřednictvím funkce Windows Update.

Pouze softwarové záplatování však na elminaci hrozeb nestačilo, jak Meltdown tak Spectre si žádají rovněž hardwarové revize, které by měly být realizovány v letošním roce v podobě speciálních partitions.

Ty se poprvé objeví jakou součást příští generace procesorů Xeon (s kódovým označením Cascade Lake) a také dosud nepojmenované osmé generace Core čipů, které se mají dostat na trh ve druhé polovině roku.

příloha_ovladnete_sva_data

Letošek bude pro Intel vůbec vydatný – Coffee Lake čipy už dnes dominují počítačům běžných uživatelů, Skylake-X jsou zřejmou volbou pro profesionály. A jak ukazuje uniklý harmonogram Intelu, Skylake-X čeká začátkem čtvrtého kvartálu update v podobě Cascade Lake-X, respektive Cascade Lake Xeon.

Z uživatelského hlediska je zásadní udržovat svůj stroj aktualizovaný a záplatovaný jak od výrobců základních desek, tak od výrobců operačního systému. Co však zůstává otázkou, je, jak závažnou hrozbu budou Meltdown a Spectre představovat z dlouhodobého hlediska.

Byl pro vás článek přínosný?