Hlavní navigace

Microsoft počítá s více než čtyřletou podporou Surface RT

27. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Společnost bude svůj tablet Surface RT prostřednictvím nejrůznějších aktualizací podporovat až do dubna 2017, tedy po dobu téměř čtyř a půl let od jeho vydání.

Životní cyklus podpory pro tablet Surface s operačním systémem Windows RT bude oproti ostatním produktům od Microsoftu, pro které je zajištěna desetiletá uživatelská podpora, o polovinu kratší. Na druhou stranu se však majitelům nového tabletu dostane delší pozornosti, než jakou majitelům iPadu první generace věnoval konkurenční Apple.

Microsoft tak podle očekávání pro Surface RT zaručí podporu pouze v tzv. mainstream režimu, protože půjde o typický spotřebitelský produkt. Ten společnost obvykle podporuje po dobu maximálně pěti let, zatímco skupině firemních produktů, do které výjimečně patří i Office Home a Student 2010, zaručuje až desetiletou podporu. Pětiletá podpora je pak typická i pro hardwarové spotřebitelské produkty, jako třeba v červenci uvedenou myš Wedge Touch Mouse určenou pro tablety a notebooky s Windows 8. V indexu životního cyklu podpory je Surface RT Microsoftem veden jako hardware.

Zatím není jasné, proč si Microsoft pro Surface RT nevyhradil celých pět let. Přesto je čtyři a půl roku dvojnásobek toho, co si pro první iPad vyhradil Apple, který vydal poslední aktualizaci pro jeho iOS letos 7. května. Do prodeje šel přitom iPad první generace 3. dubna 2010. iOS 6, který Apple uvolnil v září, na původním iPadu nelze spustit. Za předpokladu, že Apple bude v tomto trendu pokračovat, podpora iPadu 2 skončí v polovině příštího roku.

Na druhou stranu není rozdílný přístup obou výrobců nijak neobvyklý. Délka podpory OS Windows byla vždy kolem 10 let, zatímco u OS X podpora v průměru nepřesáhne 35 měsíců. Na rozdíl od Microsoftu také Apple nikdy nepřevedl svou politiku pro životní cyklus podpory produktů do písemné podoby.

Podpora pro Surface RT je tedy už známa, stále se však neví, jak dlouho bude Microsoft udržovat při životě samotný operační systém Windows RT, který vedle tabletu Surface budou moci používat i jiní výrobci. V oficiálních FAQ společnost deklaruje pouze obecnou podporu, avšak nespecifikuje její délku. Bylo by však překvapující, kdyby životní cyklus podpory pro Windows RT byl kratší deseti let. Například podpora operačního systému Windows 8 totiž skončí až v roce 2023.

Byl pro vás článek přínosný?