Hlavní navigace

Microsoft se překvapivě vrhá do výroby čipů

19. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Microsoft
Specializovaný čip pro internet věcí představil Microsoft - ještě překvapivější je ale fakt, že jej pohání linuxové jádro, které sám vůbec poprvé vyvinul.

V roce 2016 oznámil Microsoft, že se spolupodílel na vývoji FPGA – programovatelného hradlového pole – což je specifický druh integrovaného obvodu, který nachází užitek kupříkladu u cloudových serverů. Nyní pokračuje ve svém překvapivém tažení do oblasti procesorů modelem určeným pro internet věcí.

Softwarový gigant totiž nově oznámil čip Azure Sphere, který kombinuje vlastní design, službu na cloudovou bezpečnost, a dokonce i linuxové jádro, které má pomoci zabezpečit miliardy zařízení internetu věcí po celém světě. Obzvláště využití jádra založeného na Linuxu je velkým překvapením; naznačuje však, že to Microsoft myslí s čipy vážně.

Ačkoliv inženýři Microsoftu bezpochyby ovlivnili vývoj různých součástek a periferií, od počítačových myší po Xbox, FPGA byl prvním druhem čipu, který Microsoft označil za svůj. Nyní se k němu Azure Sphere přidává a zahrnuje mj. monolitický mikrokontrolér (MCU). Ten navíc firma bez poplatku licencuje všem, kteří jej chtějí.

Čip bude podle prezidenta Microsoftu Brada Smithe sestaven a prodáván firmou MediaTek už v letošním roce. „Bude i další hardware,“ dodal. Ačkoliv Smith nesdělil další podrobnosti o čipu Azure Sphere, oznámil, že bude pětkrát výkonnější než MCU dostupné na současném trhu. O architektuře mikroprocesoru nemluvil, ale jeho design prý umožní připojení k síti.

Více detailů o Azure Sphere však Microsoft uveřejnil na samostatné webové stránce. Píše kupříkladu o „kombinaci všestrannosti a síle procesoru Cortex-A se spolehlivostí a stropem Cortex-M procesorů“. Zabudovaný bezpečnostní systém Pluton ukládá soukromé klíče a vykonává také složité kryptografické operace. MediaTek čip nazývá MT3620 a jde o 500MHz procesor.

A jaký je hlavní účel čipu? Smith tvrdí, že Microsoft už nyní poskytuje bezpečnostní řešení pro 90 % společností ve Fortune 500. Jde tedy o rozšíření působnosti: a také o sdělení. Propojená zařízení internetu věcí představují bezpečnostní díru, kterou je nutné zalepit a pravidelně aktualizovat.

Myšlenkou je „vybudovat bezpečné prostředí od procesoru samotného až ke cloudu,“ popsal Smith. Azure Sphere je end-to-end bezpečnostní řešení pro nově vznikající trh přibližně 9 miliard zařízení internetu věcí prodaných v letošním roce. Mnoho z nich zatím nebude připojených k síti nebo navzájem, ale to se změní, vyprávěl dále Smith na bezpečnostní konference RSA v San Franciscu.

V roce 2016 kupříkladu botnet Mirai zneužil stovky tisíc připojených zařízení internetu věcí, které následně podnikly DDoS útok na stroje bezpečnostní analytika Briana Krebse.

Další útoky pomocí internetu věcí se množí a útočí na široké spektrum produktů, obzvláště chytré průmyslové kamery. Azure Sphere by měl být schopen podobné útoky rozpoznat a eliminovat ještě dříve, než se stanou problémem.

Microsoft má už nyní sofistikovaný software služby, které mají chránit počítače a podnikové služby. IT administrátorům nyní poskytuje automatizované nástroje, kterými mohou školit zaměstnance pomocí falešného phishingu, nástroji firma říká (poněkud nenápaditě) Attack Simulator.

Dalším nástrojem je Secure Score, pomocí kterého lze rychle zhodnotit úroveň zabezpečení podniku. Podle Smithe však Microsoft využil více části svého podnikání k vývoji Azure Sphere.

Spotřebitelé se s Azure Sphere zřejmě příliš nesetkají – tedy, možná setkají, ale nebudou si procesor sami nastavovat nebo s ním blíže pracovat. Zajímavé je, že se Microsoft rozhodl zbavit se vlastních pokusů o operační systém pro internet věcí a zkrátka si napsal vlastní linuxové jádro, které Azure Sphere pohání.

„Microsoft je multiplatformní společnost, a to už mnoho let,“ řekl zástupce společnost a vysvětlil rozhodnutí využít Linux místo existujících Windows 10 IoT.

„Linux jsme vybrali jako operační systém ze dvou hlavních důvodů: 1) velikost stopy operačního systému a 2) potřeby ekosystému našich partnerů. Naše linuxové jádro v Azure Sphere je optimalizováno pro prostředí internetu věcí a šířeno pod OSS licencí, takže naši partneři jej snadno mohou využít k dalším inovacím.“

příloha_ovladnete_sva_data

„Nejlepší řešení pro počítač této velikosti zkrátka není plná verze Windows,“ řekl Smith během prezentace. Je to mimochodem první vlastní linuxové jádro Microsoftu ve 43leté historii firmy.

„Azure Sphere představuje řešení, které žádná společnost ještě neměla,“ uzavřel Smith.

Byl pro vás článek přínosný?