Hlavní navigace

Na CES mají být k vidění smartphony s Androidem a s čipy Atom

5. 1. 2012

Sdílet

 Autor: © iQoncept - Fotolia.com
Analytici očekávají, že LG a Samsung příští týden představí první smartphony s nejnovější verzí procesoru Atom, nazvanou Medfield.

Pokud by se tak opravdu stalo, mohlo by podle analytiků dojít k narušení dosud neotřesitelné pozice architektury ARM, kterou v současné době používají procesory na 95 procentech všech smartphonů. „Uvedení smartphonů s čipy Atom na veletrhu CES by mohlo Google a Intel více sblížit,“ myslí si dokonce analytik Jack Gold.

Google je zrovna uprostřed akvizice společnosti Motorola Mobility, a dá se očekávat, že alespoň některé z telefonů značky Motorola novým čipem od Intelu nepohrdnou. Intel by zase mohl na oplátku nabídnout služby bezpečnostní firmy McAfee, jejíž akvizici dokončil počátkem minulého roku. Android není podle Golda zrovna synonymem pro bezpečnost, takže bezpečnostní nástroje od McAfee by se mu určitě hodily. Intel zase strávil hodně času s optimalizací svých čipů na tento operační systém.

LG, Samsung ani Google se ke svým plánům na veletrhu CES dosud nevyjádřili. Někteří analytici si jsou však docela jistí, že se LG i Samsung pochlubí novými smartphony postavenými na operačním systému Android a nejnovějších čipech Atom. Co je na tom pravdy, se dozvíme nejdříve v pondělí, na které si obě společnosti naplánovaly své konference. Nové telefony by nejspíše spoléhaly na Android 4.0, kterému se též přezdívá Ice Cream Sandwich. Podle Golda ani nepřichází v úvahu jiná možnost, pokud chtějí oba výrobci zůstat konkurenceschopní.

Podle analytika Roba Enderleho to ale Intel se svými čipy mít jednoduché rozhodně nebude. Pokud chce porazit současnou jedničku na trhu, ARM, budou prý muset nové telefony s Atomem nabídnout alespoň o 20 % lepší výkon či nižší cenu nebo nabídnout prokazatelně lepší bezpečnostní funkce.

Podle nedávno uniklých výsledků testování prostřednictvím benchmarku Caffeinemark 3 si přitom platforma Medfield nevedla vůbec špatně. Podle serveru VR-Zone v testu získala skvělých 10500 bodů. Pro srovnání, ARMový čip Nvidia Tegra 2 obdržel pouze 7500 bodů. Na druhou stranu jde o souboj novějšího se staršími procesory. Procesor Tegra 3 by si pravděpodobně vedl mnohem lépe než jeho předchůdce.

Byl pro vás článek přínosný?