Hlavní navigace

Nexus 7 možná do konce roku překoná 8 miliónů prodaných kusů

22. 8. 2012

Sdílet

 Autor: © Konstantin Yuganov - Fotolia.com
Tech-thoughts odhaduje, že jen ve 3. čtvrtletí se tabletů od Googlu prodá asi 2,7 miliónu.

Odhad založený na množství displejů pro tablet Nexus 7 naznačují, že do konce roku by se ho mohlo prodat 6 až 8 milionů kusů. To je minimálně dvakrát více, než kolik Google očekával při červencovém uvedení nového tabletu do prodeje. Jeho vlastní odhad tehdy zněl, že se mu během druhé poloviny letošního roku podaří prodat asi 3 milióny zařízení.

S odhadem přišel server Tech-thoughts.net, který při jeho realizaci vycházel z očekávané dodávky 4 miliónů dotykových displejů pro Nexus 7 naplánované na třetí čtvrtletí tohoto roku. Google se k odhadovaným prodejním číslům nechtěl vyjadřovat a jeho mluvčí pouze uvedl, že společnost zatím sama žádné statistiky nezveřejnila. Tech-thoughts nicméně odhaduje, že jen v třetím čtvrtletí se tabletů od Googlu prodá asi 2,7 miliónu.

Jen pro srovnání, tabletu Kindle Fire od Amazonu, který stojí stejně jako Nexus 7a do prodeje šel již loni na podzim, se podle několika různých analytických firem prodalo asi jen 5 milionů kusů.

příloha_ovladnete_sva_data

Autorem odhadu je spoluzakladatel Tech-thoughts Sameer Singh. Ten ve své zprávě dále uvádí, že Asus na výrobu a dodání jednoho kusu Nexusu 7 potřebuje asi 2,5 týdne. Poté, co Google zaznamenal zvýšenou poptávku, se podle Singha Asus s Googlem rozhodly reagovat na prodejny čísla a zvýšili také objem výroby.

Se závěry Tech-thoughts ale nesouhlasí analytici Gartneru. Společnost podle své mluvčí odhaduje, že Google dosud prodal mezi 1 až 1,5 milióny kusů tabletu Nexus 7. Tato čísla prý získala přímo od dodavatelů. Podle Caroliny Milanesi, analytičky Gartneru, jsou i odhady budoucích prodejů Tech-thoughts vyšší než prognózy Gartneru, ovšem konkrétnější být nechtěla.

Byl pro vás článek přínosný?