Hlavní navigace

Nokia není jediná, kdo chystá tablet s Windows 8

17. 3. 2012

Sdílet

 Autor:
Současně s uvedením „ostré“ verze Windows 8 ve druhé polovině tohoto roku můžeme čekat vlnu tabletů od tradičních, nových i staronových spojenců Microsoftu.

Nové rozhraní Windows je jako dělané pro dotykové obrazovky, proto není divu, že kromě smartphonů můžeme čekat i tablety s tímto operačním systémem. Nikdo z výrobců spolupracujících s Microsoftem ještě neodhalil své plány naplno, průběžně vypouštěné informace ale dávají tušit, že se do boje o zákazníky tabletů chystá mnoho velkých výrobců. Zkusme si shrnout, co všechno prozatím víme.

Lenovo
Lenovo prozatím zašlo ze všech nejdál. Už na začátku roku v rámci veletrhu CES představil chystaný model IdeaPad Yoga, který hodlá uvést v podstatě souběžně s uvedením Windows 8. Nejedná se o klasický tablet, spíš o designově vyvedený ultrabook, který je možné „složit“ i do podoby tabletu. Podle neoficiálních informací chystá Lenovo i standardní tablet s procesorem Intel, který bude schopen pracovat s plnohodnotným systémem Windows 8.

Nokia
Šéfkonstruktér Nokie Marko Ahtisaari potvrdil, že jeho společnost připravuje vlastní tablet, který podle všeho bude využívat také Windows 8. V tomto případě půjde o verzi pro architekturu ARM, protože desetipalcový tablet má být osazen dvoujádrovým procesorem ARM. Nokia přesouvá výrobu do Asie, proto by mohla nabídnout nižší cenu než při svém prvním, ne příliš úspěšném, pokusu o průnik do světa počítačů v podobě netbooku Booklet 3G.

Samsung
Microsoft použil k předvedení ukázkových verzí Windows 8 pro vývojáře i zákazníky tablety Slate Series 7 od Samsungu. Proto asi nikoho nepřekvapí, že i tento výrobce chystá tablety s Windows 8. Samsung už loni v listopadu ohlásil, že pracuje na tabletu s Windows, který hodlá uvést na trh v polovině tohoto roku. Podle všeho bude vycházet ze Series 7, ale možná využije nový procesor od Intelu – Ivy Bridge.

Dell
Dellu se příliš nedařilo s tablety Streak s Androidem, proto nyní hodlá zkusit štěstí s Windows. Generální ředitel Michael Dell prohlásil, že Dell nabídne své produkty „v první den uvedení systému Windows 8 na trh.“Dell pravděpodobně chystá tablety zejména pro firemní zákazníky. „Naši zákazníci stále častěji požadují dobře zabezpečené tablety s Windows, které jsou schopné spolupracovat se všemi aplikacemi pro Windows, proto si myslím, že o takový tablet bude opravdu velký zájem,“ oznámil Dell.

Asus
Asus potvrdil, že chystá tablety osazené procesory ARM, hodlá tedy využít verzi Windows 8 určenou pro tuto architekturu. Podle neoficiálních informací hodlá Asus použít Windows i ve své speciální řadě hybridních netbooků Transformer, ze kterých lze po odpojení poloviny s klávesnicí vytvořit tablet. Tyto přístroje v současnosti využívají konkurenční Android, stejně jako standardní tablety, která Asus předvedl na nedávném veletrhu MWC a které nabízí pod názvem PadFone.

Hewlett-Packard
Hewlett-Packard poté, co uvolnil svůj vlastní mobilní operační systém WebOS jako open source, se vrací k tradičnímu spojenci z Redmondu. Podle slov generální ředitelky Meg Whitmanové chystá HP uvést vlastní tablet s Windows 8 do konce tohoto roku.

Byl pro vás článek přínosný?