Hlavní navigace

Nokia představila vlastní tablet s Androidem

19. 11. 2014

Sdílet

 Autor: IDGNS New York
Finská společnost Nokia představila nový 7,9palcový tablet s názvem N1, který poběží na operačním systému Android.

Nokia svůj nový tablet představila na konferenci Slush v Helsinkách. Zařízení bude stát 249 dolarů bez DPH a prodávat se začne v únoru v Číně, přičemž do dalších zemí včetně těch evropských se dostane v první polovině příštího roku.

Nový tablet Nokie přichází jen týden poté, co Microsoft vydal vůbec první smartphone Lumia pod svou vlastní obchodní firmou a nikoli pod názvem Nokie. Microsoft dokončil akvizici klíčové divize finské Nokie, jež se zabývala vývojem mobilních zařízení, v dubnu tohoto roku.

N1, jež bude dostupná ve dvou tmavých provedeních, má hliníkové tělo a svým designem připomíná iPad mini od Apple. Tablet má 7,9palcový displej s rozlišením 2048 x 1536 pixelů, pohání jej 64-bitový procesor Intel Atom Z3580 a má 2GB paměti RAM. K ukládání dat je k dispozici 32GB paměť. Zařízení váží 318 gramů a se svou tloušťkou 6,9 mm je tenčí, než iPad mini 3.

Nokia doufá, že se jí podaří odlišit její tablet od konkurence pomocí speciálního rozhraní s názvem "Z", které je nainstalováno na Androidu 5.0 Lollipop. Díky tomuto rozhraní uživatelé například mohou na displeji rychleji psát či hledat aplikace a Z taktéž mění umístění aplikací na hlavní straně podle toho, jak často je uživatel používá.

Nokia vyvinula N1 ve spolupráci se společností Foxconn, která jej také bude vyrábět.

„Tak jako v minulosti, i nyní trváme na tom, že s výrobou zařízení tohoto druhu jsme již skončili,“ uvedl Sebastian Nyström z Nokie. N1 se dostává na trh v době, kdy prodeje tabletů již příliš nerostou - tržby ve třetím čtvrtletí vzrostly v meziročním srování podle společnosti IDC pouze o 11,5 procentního bodu.

„Jsem překvapen tím, jak rychle se Nokia rozhodla vydat vlastní zařízení. Na druhou stranu pokud Nokia chtěla se svou značkou něco udělat, musela to udělat rychle,“ uvedl Ben Wood ze společnosti CCS Insight. „V průběhu posledních tří let tato značka upadala, takže pokud z ní chtěli ještě vytřískat nějakou hodnotu, muselo to být spíše dříve než později.“

Microsoft v současné době prodává pod značkou Nokia svůj vlastní tablet s názvem Lumia 2520.

„Není pochyb o tom, že Microsoftu se to příliš líbit nebude. Microsoft se snaží, aby se na značku Nokia zapomělo,“ dodal Wood. „A nový tablet od Nokie na trhu vedle stávajících zařízení Lumia může u uživatelů vyvolat zmatek.“

příloha_ovladnete_sva_data

Finská společnost Nokia vykázala ve třetím čtvrtletí tohoto roku čistý zisk ve výši 747 milionů euro, a to především díky dobrým prodejům jejích síťových zařízení, map a dalšího softwaru.

Byl pro vás článek přínosný?