Hlavní navigace

Notebooky s 24hodinovou výdrží? Už velmi brzy

27. 1. 2015

Sdílet

 Autor: © virtua73 - Fotolia.com
Vadí vám slabá výdrž baterie u vašeho notebooku? Vydržte - notebook, který vydrží na jedno nabytí 24 hodin, už je skoro tady. Jen před několika dny výrobci ukázali hned několik počítačů, které slibují více než 15hodinovou výdrž baterie na jedno dobytí nebo 20 hodin s přídavnou druhou baterií. A bude ještě lépe.

Například Panasonic včera představil svůj nový Toughbook 31, který vydrží až 18 hodin (nebo dokonce 27 hodin, pokud uživatel zvolí doplňkovou přídavnou baterii).

Laptop má bytelný obal, který by jej měl ochránit při pádu a prodávat se začne počátkem příštího měsíce. Toughbook tak u výdrže baterie poráží dva nedávno představené notebooky - i když je o dost těžší. Dell u svého XPS 13 uvádí výdrž 15 hodin nebo 22 hodin s druhou přídavnou baterií.

A dvě baterie v ThinkPadu X250 dodají energii až na 20 hodin. Zmíněné laptopy od Lenova a Dellu byly představené tento měsíc na veletrhu CES.

Výše uvedeny jsou samozřejmě pouze odhady výrobců založené na tom, jaké aplikace člověk konkrétně na laptopu bude spouštět. Sledování filmů a hraní her vybíjí baterii více, než prohlížení webu. Nejvíce energie pak potřebuje displej, tudíž čím jasnější jej uživatel bude chtít mít, tím menší životnost získá.

Výdrž baterie je čím dál delší mimo jiné také díky vývoji pevných disků, pamětí a CPU. Notebooky, které na jedno nabytí vydrží přes 15 hodin mají obvykle SSD disky, které jsou úspornější.

Zmíněné laptopy jsou založeny na nejnovějších procesorech Intel Core s architekturou Broadwell, která je úspornější, než její předchůdci. Intel tvrdí, že jen Broadwell sám o sobě při sledování filmů v HD kvalitě nebo surfování po internetu zvýší výdrž baterie laptopu o hodinu.

Samotná technologie, na níž jsou postaveny baterie, se přitom v uplynulých letech příliš nevyvíjela, ale je to pokrok ve vývoji jednotlivých komponent, který podle Nathana Brookwooda ze společnosti Insight 64 přispívá k delší živostnosti baterie.

Intel se dříve soustředil spíše na výkon, než úsporu energie, avšak to se v uplynulých letech změnilo. A o poznání lépe se vyvíjejí také displeje, které potřebují méně energie.

příloha_ovladnete_sva_data

Intel i AMD zmenšují své procesory, zatímco do nich integrují více jader a dalších funkcí. Tím se snižuje množství komponent na základní desce, které vyžadují energii.

Procesory s architekturou Broadwell jsou vyráběny nejnovější 14nm technologií. Procesor je o 37 % menší, než srovnatelný procesor s architekturou Haswell.

AMD tvrdí, že počítačové procesory budou v příštích několika letech 25x efektivnější, což by znamenalo až 50 hodin na jedno nabytí. V současné době je však 15 hodin ale stále ještě spíše vyjímka, která potvrzuje pravidlo.

Byl pro vás článek přínosný?