Hlavní navigace

Nová technologie sníží ceny SSD

11. 11. 2020

Sdílet

 Autor: Micron
Společnost Micron dál posouvá hranice NAND. Jeho nová flash paměť má 176 vrstev a skýtá až o 40 % vyšší hustotu informací. Vést by měla k nižším cenám SSD disků.

Americký výrobce Micron začíná s distribucí TLC NAND flash pamětí se 176 vrstvami. Je příslibem větších, rychlejších a dokonce levnějších SSD disků. Dle společnosti 5. generace 3D NAND skýtá až o 40 % vyšší hustotu informací oproti konkurenci, která pracuje se 128 vrstvami. Latence čtení a zápisu je pak snížena o 35 % oproti 96vrstvému modelu a o 25 % oproti tomu 128vrstvému. A jelikož jde o TLC NAND, tedy čip, který ukládá tři bity do každé buňky, měl by být také odolnější.

Micron sice není jediným výrobcem NAND, který pracuje se 176 vrstvami, je však prvním, který začal s jeho dodávkami ve velkém. Jeho design je dán spojením dvou 88vrstvých celků, což pro Micron není nic nového. Společnosti se tak ale opět podařilo zvýšit hustotu informací. Vrstva nového 176vrstvého čipu je prý stejně tenká jako toho 64vrstvého, tedy zhruba asi jako pětina listu tiskařského papíru.

V důsledku by tato inovace měla vést k objemnějším SSD diskům a potenciálně i jejich nižší ceně (ačkoliv odhad vývoje jejich ceny se dosud ukazuje jako náročná disciplína). Některé výrobny v prvních dnech koronavirové pandemie utlumily činnost, což se promítlo v omezení dodávek a zvýšení cen. Zájem omezila také nižší ochota lidí utrácet, zároveň však řada uživatelů zatoužila po novém počítači kvůli práci z domova.

NAND paměť navíc využívají také nové herní konzole nebo 5G telefony, takže i tyto faktory podporují úvahy, že ceny SSD disků by mohly klesnout. A kdy tedy bude možné ty se 176vrstvým NAND koupit?

příloha_ovladnete_sva_data

To ještě není jisté. Micron zatím uvedl, že prioritně se objeví v jeho paměťových modulech značky Crucial, ačkoliv jejich další podobu nebo snad cenu zatím nespecifikoval.

Společnost však ujišťuje, že zatímco 128vrstvá NAND byla spíš přechodnou záležitostí, ta 176vrstvá (navazující tedy de facto na starší 96vrstvé paměti) bude trvalejší, rozšířenější, a ano, také levnější.

Byl pro vás článek přínosný?