Hlavní navigace

Nové supertelefony mohou být skutečně super

15. 7. 2013

Sdílet

 Autor: © Minerva Studio - Fotolia.com
Slovo „supertelefon“ je již dlouho součástí marketingového slovníku, ale je pravda, že řada z nových modelů má skutečně extrémní technologické vlastnosti.

Toto slovo se používá od devadesátých let a má označovat koncept či model telefonu, který by daleko zastiňoval konkurenci. Před více než deseti lety tak byla označována například Nokia 9210 (nazývána častěji „komunikátor“), která se podobala více přenosnému počítači než ostatním telefonům. Byla to rozkládací zařízení, jeho otevření zpřístupnilo klávesnici a barevnou obrazovku, která byla podstatně větší než displej libovolného jiného telefonu, i když se samozřejmě zdaleka nepřibližovala klasickému notebooku.

Z toho pohledu je nová Nokia Lumia 1020 nepochybně dalším představitelem supertelefonu. Co se týče jejího 41megapixelové senzoru, který má na starosti fotografie a nahrávání videa, nemá konkurenci. Přinejmenším v počtu bodů obrazu... Navazuje na starší Nokii PureView 808 (ještě s operačním systémem Symbian), která má také 41 megapixelů. K tomuto trendu se má připojit také Sony Hanami i1, který by měl mít 20megapixelový fotoaparát.

Například fotoaparát určený pro náročné uživatele, Canon EPS 7D, má „pouze“ 18megapixelový snímač CCD. Samozřejmě na výsledné (ať už subjektivní či objektivní) kvalitě obrazu se projevuje celá řada věcí, v první řadě kvalita optických prvků a nelze očekávat srovnatelné výsledky od tenkého (či dokonce „supertenkého“) telefonu vážícího sotva sto gramů a od několikakilového přístroje (včetně profesionálního objektivu) s hlavní nacpanou čočkami čnící daleko před uživatele.

Velký počet pixelů, spolu s chytrými algoritmy a dostatečně výkonným procesorem ale umožňuje provádět se zachyceným obrazem řadu kouzel. Od převzorkovávání přes digitální zoom po stabilizaci obrazu. Větší počet snímaných bodů usnadňuje náročnější manipulace s obrazem, jako je vytváření panoramat nebo 3D záběrů přímo v přenosném přístroji.

Budoucnost teprve ukáže, co s takovým množstvím dat dokáží umělé inteligence, jako jsou Siri nebo Google Now (ty dnes samozřejmě výhradně naslouchají hlasu uživatele). Jak se ale ukazuje, jejich současné verze v telefonech běží í díky jisté hardwarové optimalizaci, například iPhone obsahuje čipy, které funkce Siri akcelerují. A podle některých zdrojů Nexus 4 (navržen v Googlu a vyráběn v LG) a blížící se Nexus 5 jsou vybaveny stejně.

Pokud slovo supertelefon má označovat přístroj unikající svou výbavou ostatní konkurenci, tak jej nepochybně lze použít pro kvantitativní parametry zmiňovaných telefonů, ať už mají 8x větší rozlišení fotoaparátu než běžná konkurence nebo speciální čipy akcelerující algoritmy umělé inteligence. Předpona „super“ ale stejně tak může ukazovat na mimořádné kvalitativní schopnosti, ať už jde o rozpoznávání hlasu, obrazu nebo něčeho ještě zcela jiného.

příloha_ovladnete_sva_data

Na druhé straně, v komiksech se často mluví nikoli o supermanech ale o jedincích s „metalidskými“ schopnostmi. Stejně tak některé z přicházejících telefonů budou spíše „metatelefony“ – zařízení opět smazávající hranice mezi dosud existujícími typy nebo rovnou vytvářející zcela nové...

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku