Hlavní navigace

Novou paměť pořiďte spíš dřív než později

13. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Samsung
Ceny počítačových pamětí nejspíš dál porostou. Poptávka roste, nabídka zůstává omezená.

Odborníci varovali, že ceny DRAM pamětí opět prudce porostou. A taky že ano. Podívali jsme se na serveru Camelcamelcamel, sledujícím ceny produktů na Amazonu, jak si stojí deset nejprodávanějších RAM paměťových modulů, a ceny všech se skutečně šplhají nahoru.

Například 32GB (2x16) DDR4/3200 G.Skill TridentZ byl na Amazonu v roce 2017 uveden za cenu mírně přesahující 400 dolarů, přičemž ta se v roce následujícím vyšplhala až na 500 dolarů. Loni v létě byl sice modul k sehnání za 200 dolarů, dnes už je však jeho cena na 290 dolarech. Nejprodávanější model 16GB (2x8) DDR4/3200 Corsair Vengeance LPX také zdražil – představen byl v roce 2015 za 170 dolarů, v roce 2016 se dal sehnat za 75 dolarů, v roce 2018 však už za 220 dolarů a po poklesu na 80 dolarů je dnes na Amazonu k zakoupení za 103 dolarů.

Mnozí uživatelé tak jistě zvažují nákup RAM dřív, než ceny povyrostou ještě výš. Jiní možná naopak váhají v obavách, že ceny náhle poklesnou. Přestože se však letos čeká s nástupem páté generace operační paměti DDR5, ustálení cen DDR4 není příliš pravděpodobné. Přechod na novou generaci RAM historicky probíhá velice pozvolna, přičemž v první fázi je vždy soustředěn hlavně na ty nejdražší platformy. Vliv tohoto procesu na ceny DDR4 se tak nejspíš projeví až za delší dobu.

Navíc, stejně jako v loňském roce, také letos se očekává, že prodeje počítačů budou vysoké – například americký výrobce počítačové paměti, společnost Micron, predikuje, že v letošním roce bude na světě každý den prodán jeden milion počítačů. Přičteme-li k tomu poptávku ze segmentu serverů, ale též mobilních telefonů, vše naznačuje, že poptávka po paměťových modulech bude letos vysoká.

příloha_ovladnete_sva_data

„Důsledkem silné poptávky a omezené nabídky, které trh s počítačovými paměťmi v současnosti čelí, je rapidní nárůst jejich cen. Očekáváme, že v průběhu letošního roku se bude situace dál stupňovat,“ uvedl šéf Micronu Sanjay Mehrotra.

Pokud tedy zvažujete, že si postavíte zcela nové PC, nebo to stávající dovybavíte další pamětí, zdá se, že čím dřív se po ní poohlédnete, za tím lepší cenu ji získáte.

Byl pro vás článek přínosný?