Hlavní navigace

Nový mobilní procesor Qualcommu umí předvídat chování uživatelů

3. 3. 2015

Sdílet

 Autor: Qualcomm
Společnost Qualcomm představila svůj nový procesor Snapdragon 820 určený pro prémiová mobilní zařízení, ale také třeba automobily. Bude schopný předvídat chování uživatele.

Nový procesor umožní mobilním zařízením studovat chování uživatele díky funkcím z platformy Qualcomm Zeroth. Mobilní zařízení budou moci díky Snapdragonu 820 zaznamenávat, jak se uživatel chová v různé denní doby a podle očekávaných akcí tak přizpůsobovat svůj výkon.

Podle prezidenta Qualcommu Dereka Aberleho budou mobilní zařízení budoucnosti díky integraci schopností učit se do procesoru oproti tomu, kdy by data byla vyhodnocována na cloudu, užitečnější, než ta současná.

Jak uvedl Aberle, zařízení budou schopná se učit návyky uživatele tím, že budou analyzovat data shromážděná z hlasu, zvuku, videa a obrázků. I když v počáteční fázi nebudou možnosti využití informací o uživatelich příliš rozsáhlé, během následujících let by se to mělo změnit.

Při demonstraci na Světovém mobilním kongresu byla kamera integrovaná v mobilním zařízení s funkcemi Zeroth schopna identifikovat uživatele a v reálném čase k nim přiřazovat jména - podobně jako když označujete lidi na Facebooku, avšak dané zařízení to provádělo automaticky a lokálně.

Qualcomm již v současné době pracuje na více než třicítce aplikací, u nichž technologii Zeroth využije. V budoucnu by smartphone mohl radit při nakupování a nasměrovat například uživatele na obchod v blízkosti v závislosti na informacích o jeho aktuální lokaci.

Kromě mobilních zařízení bude možné Snapdragon 820 použít i u automobilů, v robotech, u headsetů pro virtuální realitu a dalších produktů. Procesor již byl například testován u robota, který se díky němu při své chůzi mohl vyhýbat překážkám.

příloha_ovladnete_sva_data

Snapdragon 820 je určen do prémiových zařízení a je nástupcem současného 64bitového Snapdragonu 810, který si výrobci neoblíbili tak, jak Qualcomm doufal. Například Samsung jej nepoužil u svého nového Galaxy S6 kvůli problémům s přehříváním.

Snapdragon 820 bude prvním procesorem od Qualcommu, který je postaven na jeho ARM architektuře Kryo, na níž se pracovalo několik let. První kusy nového procesoru určené k testování budou výrobcům distribuovány v druhé polovině tohoto roku. Kdy se procesory objeví v zařízeních určených pro koncové uživatele na trhu, zatím není jasné.

Byl pro vás článek přínosný?