Hlavní navigace

Nový Xbox je na eBayi i za 150 tisíc

12. 11. 2020

Sdílet

 Autor: Microsoft
Poptávka po novém Xboxu je enormní. Překupníci jeho cenu šroubují do násobků.

Od úterního rána je venku nová herní konzole Xbox Series X. No, je… Spíš byla. První várka zmizela během pár hodin. Alespoň na standardních prodejních kanálech, na kterých byla konzole k dostání za zaváděcí cenu 499,99 dolarů (u nás se prodává za cca 13 490 Kč).

Na internetové aukční síni eBay se však nový model obratem objevil za cenu podstatně vyšší, nejčastěji od 800 do 1000 dolarů. Narazit však jde i na nabídku za v přepočtu bezmála 150 tisíc korun! Prodávající se kvůli takovému navyšování cen už ocitli pod palbou nelítostné kritiky, byť se takové jednání dalo očekávat.

Překupníkům navíc krátkodobě zahrálo do karet i to, že nový PlayStation 5 vychází o dva dny později než nový Xbox.

Dodejme, že Microsoft vydal dvě konzole – krom základní edice ještě menší a verzi Xbox Series S, které ovšem chybí disková jednotka, má o něco nižší výkon a také menší úložiště. Je ale také podstatně levnější. Zájemci si konzole předobjednávali už od září, přesto je zásob málo. Společnost Ampere Analysis předpokládá, že obou konzolí se do konce příštího roku prodá až 13,5 milionů kusů. Pro srovnání, prodeje Xboxu One dosud dosáhly 52,8 milionů kusů.

příloha_ovladnete_sva_data

„Vyprodané zásoby a následně vyšší ceny nejsou ničím novým, tento trend zná i herní trh,“ hodnotí nastalou situaci Louise Shorthouseová z Ampere Analysis. „A s ohledem na to, jak se letošní rok zatím vyvíjí, výrobci ve svých odhadech poptávky a výrobních kapacit byli nejspíš i maličko opatrnější. Lidé, kteří pak svou novou konzoli ukazují na sociálních sítích, navíc ještě posilují strach zájemců, že by se na ně nemuselo dostat, což zase posiluje pozici těch, kteří je přeprodávají na stránkách jako je eBay. Ačkoliv je fakt, že starší generace konzolí něco takového nezažily.“

TIP: Recenze PlayStation 5 vs. Xbox One na Covybrat.cz

Byl pro vás článek přínosný?