Hlavní navigace

Nvidia omezí těžební schopnosti nových grafických karet

19. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Fotolia © dalebor
Klíčový výrobce čipů pro grafické karty podniká aktivní kroky k tomu, aby grafické karty určené primárně hráčům neskupovali těžaři. Bude to ale stačit?

Ceny grafických karet se v posledních měsících šplhaly strmě nahoru. Nebudeme teď pitvat příčiny, ale nedávný boom kryptoměny Ethereum je jednou z nich.

I z toho důvodu společnost Nvidia týden před vydáním mainstreamové GeForce RTX 3060 nastínila, jak hodlá docílit toho, aby se její grafické karty dostaly do rukou těch, kterým jsou primárně určeny, tedy hráčů, ale aby zároveň nepřišli zkrátka ani těžaři virtuálních měn.

Tak zaprvé: Nvidia omezuje schopnosti GeForce RTX 3060 těžit. „Její ovladače jsou navržené tak, aby detekovaly specifické prvky těžebního algoritmu Etherea a omezily její hash rate, tedy těžební efektivitu, asi o polovinu,“ vysvětluje Matt Wuebbling, šéf marketingu Nvidie.

A zadruhé: Nvidia má v plánu uvést novinku jménem CMP HX, specializovanou GPU optimalizovanou právě pro těžbu kryptoměn. Během následujících dvou kvartálů se tak na trh dostanou čtyři modely této nové řady, která by neměla negativně ovlivňovat dostupnost karet GeForce.

„Karty CMP, které nejsou grafické, budou prodávány skrz autorizované partnery a optimalizované pro ten nejlepší těžební výkon a efektivitu. Jejich specifikace se liší od karet GeForce a tedy neovlivní jejich dostupnost pro hráče,“ uvedl Wuebbling.

CMP tak například postrádají video výstup nebo budou mít snížené maximální napětí jádra a frekvenci, což jsou faktory, který zvýší efektivitu těžby.

Je fajn vidět, že Nvidia podniká aktivní kroky k tomu, aby odradila těžaře od hromadného skupování nových karet GeForce, neočekávejme však zázraky.

GeForce RTX 3060 Ti a RTX 3070 jsou v současnosti nejvýkonnější grafické karty pro těžbu a pokud bude RTX 3060 stejně efektivní, pro organizované těžařské skupiny nejspíš nebude problém omezení hash rate vypnout, respektive přijít s vlastními ovladači, jakkoliv firma tvrdí, že „hacknout software nebude možné“. Snaha odradit těžaře od jejich skupování tak může zafungovat jen krátkodobě.

Cloud24

Zároveň bude záležet na tom, jak a zda se uchytí řada CMP HX, jelikož pokusy o karty dedikované pouze pro těžbu už tu v minulosti byly, nikdy se však výrazněji neuchytily a těžaři stále preferují tradiční hráčský hardware z jednoho podstatného důvodu: jeho možného pozdějšího přeprodeje v momentě, kdy zastarají nebo kdy těžařský boom zase opadne. O GPU neschopnou grafického výkonu pochopitelně mezi hráči zájem být nemůže.

Takže ano, krok Nvidie je jistě mezi hráči vítaný a nová GeForce RTX 3060 díky němu bude nejspíš dostupnější. Zájemci by však neměli s koupí váhat. Pro jistotu.

Byl pro vás článek přínosný?