Hlavní navigace

Paměti LPDDR3 budoucností tabletů a smartphonů

30. 9. 2011

Sdílet

Paměti typu LPDDR3 mají nahradit LPDDR2 využívané hlavně v tabletech a smartphonech. Slibují vyšší rychlost při nižší spotřebě.

Podle analytiků by se nízkoenergetické paměti LPDDR3 (Low Power DDR3) měly začít objevovat v mobilních zařízeních ke konci příštího roku a v roce 2013 jejich adopce výrazně zrychlí. Jejich hlavním přínosem má být podobně jako u konvenčních pamětí DDR3 rozšíření datové propustnosti, což má zajistit lepší běh aplikací a to při nižší energetické náročnosti. Díky tomu by měly mobilní přístroje s LPDDR3 vydržet i déle na baterii, i když je potřeba přiznat, že paměti nejsou asi hlavním konzumentem energie a jejich podíl na celkové spotřebě je spíše minoritní.

Výrobci paměťových čipů se již chystají na přechod z LPDDR2 na LPDDR3 a například Samsung tento týden ohlásil první 4GB LPDDR3 modul. Ten je 1,5krát rychlejší než paměti typu LPDDR2, ale spotřebuje o 20 % méně energie.

Mike Howard, vedoucí analytik pro oblast pamětí ve společnosti IHS iSuppli, potvrzuje, že tablety a smartphony potřebují rychlejší paměti spolu s tím, jak se mobilní aplikace stávají komplexnější a náročnější na zdroje. Podle Howarda přinese nasazení LPDDR3 výrazně lepší uživatelské zkušenosti u mobilních přístrojů právě díky širšímu přenosovému pásmu.

Rychlé mobilní paměti jsou také dle Howardových slov klíčem k bohatšímu multitaskingu a jsou logickým doplněním stále rychlejších procesorů a větších displejů.

Podle Deana McCarrona, vedoucího analytika ve společnosti Mercury Research, budou paměti LPDDR3 pronikat do mobilních zařízení pozvolna a ve vlnách. Nejprve se objeví v high-endových přístrojích, protože jako každá novinka nebudou levné. Ale s nárůstem produkce a poklesem ceny začnou LPDDR2 rychle vytlačovat a časem se pak stanou standardem.

Také Intel se poohlíží v chystaných ultraboocích po nízkoenergetických pamětech a LPDDR3 by mohly být v budoucnu dobrou volbou, protože jejich spotřeba je o 15 % nižší než u běžných DDR3 pamětí. JEDEC sice na specifikaci LPDDR3 ještě pracuje, ale podle Howarda by měla být brzy dokončena (očekává se, že do konce letošního roku), což také povzbudí velké výrobce čipů, aby začali s jejich výrobou.

Byl pro vás článek přínosný?