Hlavní navigace

PC čeká znovuzrození – Intelu má být soupeřem ARM

25. 1. 2017

Sdílet

 Autor: HP
ARM už se jednou na trh s osobními počítači proniknout pokoušela, výsledkem však bylo pouze katastrofální selhání se smartbooky běžícími na Linuxu a tablety s Windows RT. Nyní se však ARM pokouší o triumfální návrat, a tentokrát by to mohlo fungovat.

Čipy ARM mohou reálně ohrozit x86 architekturu Intelu, potenciál mají především v supertenkých laptopech s mobilní sítí a dlouhou výdrží baterie.

Na veletrhu CES oznámil Samsung Chromebook Plus, který v sobě má čip Exynos právě od ARM.  Acer už minulý rok prodával Chromebook R13 s MediaTek MT8173c čipem; Chromebooky běžící na ARM mají standardně velmi flexibilní design a lze je využívat jako tablety i plnohodnotné laptopy.

Velkou výhodu drží ARM nad intelovskou x86 především díky Play Storu. Aplikace pro mobilní OS Android totiž od letošního roku začnou fungovat i na všech Chromeboocích; a valná většina aplikací pro Android je přímo na míru šita ARM, které mobilnímu odvětví dominuje.

Většina smarpthonů a tabletů má ARM procesory a čipy, je tedy logické dát je i do Chromebooků, říká Jim Mc Gregor, hlavní analytik pro Tirias Research.

Ke konci roku se pak ARM čipy objeví v laptopech s Windows 10, které poběží na procesoru Snapdragon 835 od Qualcommu. Těmto laptopům se přezdívá „mobilní PC“, protože zahrnují mnoho mobilních prvků typu mobilní sítě nebo dlouhé životnosti baterie.

Laptopy s ARM a Windows 10 budou zahrnovat emulátor, skrze který půjde snadno rozchodit starší Windows aplikace. Jakékoli aplikace, které běží na x86 čipech, tedy poběží i na ARM čipech, říká Cisco Cheng, vývojář čipů Snapdragon.

Snapdragon 835 přinese rovněž nové funkce. Superrychlý mobilní modem dokáže stahovat data rychlostí až 1 Gb/s, má funkci rychlonabíjení, Bluetooth 5 a 4K grafiku. Všechny laptopy budou tenké, lehké a s dlouhou výdrží baterie; tedy začnou více připomínat mobily.

Tradiční výrobci PC jsou však opatrní, trh se zotavuje jen pomalu a s nejistými experimenty nechtějí příliš začínat; ARM Windows 10 laptopů se zatím mnoho nechystá. Supertenké laptopy se silnou baterií a celodenním bezproblémovým připojením k mobilní síti však naopak výrobce lákají.

Jeden z největších prodejců laptopů Dell prozatím možnosti nasazení ARM notebooků testuje, idea je však pro ně atraktivní, říká Raza Haider, viceprezident sekce komerčních klientských produktů Dellu.

Další velký prodejce HP odmítl svůj postoj k ARM laptopům komentovat, Elite X3 smartphone s Windows 10 Mobile a ARM čipem však napovídá, že by se společnost do budoucna mohla supertenkým laptopům s ARM architekturou otevřít.

příloha_ovladnete_sva_data

Čínské Lenovo rovněž odmítlo ARM notebooky komentovat, prozatím však nabízí jen jediný laptop bez x86 čipu. Je jím N23 Yoga Chromebook.

Zcela jisté je zatím jen to, že soutěž mezi Intelem a ARM znamená dobré zprávy pro výrobce i zákazníka. Konkurenční boj pomůže tlačit ceny dolů, rozběhnout inovační proces a diverzifikovat nabízené zboží.

Byl pro vás článek přínosný?