Hlavní navigace

Pět důvodů, proč je Surface RT lepší než iPad

3. 12. 2012

Sdílet

 Autor: © Microsoft
iPad se stal pro mnoho uživatelů prakticky nezbytnou součástí jejich života. Nové zařízení Surface RT od Microsoftu jej však v některých ohledech předčí.

Microsoft s novým zařízení vstupuje na trh, kde již probíhá tvrdý konkurenční boj mezi iPadem od Applu, Nexusem 10 od Googlu, Kindlem Fire HD 8.9 od Amazonu a jinými velkými tablety. Nikdo si nebyl příliš jistý tím, co lze od tabletu Surface očekávat. Převažovaly spíše skeptické hlasy. Po prvních minutách s novým zařízením se ale zdá, že vývojáři Microsoftu odvedli dobrou práci. Zde je pět důvodů, proč si to myslíme.

Stojánek
Už když Microsoft svůj nový produkt oficiálně představil počátkem tohoto roku, upoutal stojánek připevněný k zadní straně tabletu velkou pozornost. Na první pohled je zřejmé, že vývojáři chtěli vytvořit nějaký prvek, který by se pro Surface stal charakteristickým. Kromě designu má však stojánek i čistě praktickou funkci. Lze si díky němu podepřít displej na jeho šířku i délku, takže v ideálním úhlu a při použití fyzické klávesnice se z přístroje snadno stane jakýsi ultrabook.

Obal Touch Cover
Dalším tahákem Surface RT je bezpochyby také klávesnice Touch Cover připojitelná k tabletu přes magnetický konektor. Jistě, iPad má zase Smart Cover. Microsoft však tento koncept posouvá na další úroveň. Součástí krytu s klávesnicí je trackpad i tlačítka pro rychlý přístup k některým funkcím operačního systému Windows RT. Navíc se zdá, že magnetické spojení obou částí je mnohem silnější než u iPadu. Pokud byste chtěli iPad držet za jeho klávesnici, velmi pravděpodobně by mohlo dojít k jeho poškození pádem na zem. Mezi tabletem Surface a klávesnicí Touch Cover je však tak silné pouto, že něco takového by se zřejmě nestalo.

Aplikace Office RT
Z obchodního hlediska jsou zahrnuté nástroje kancelářské sady Office pro tablet velkým přínosem. Pro iPad je sice k dispozici velké množství aplikací kompatibilních s formáty Office. MS Office jsou však jenom jedny. Office RT jsou velmi podobné jejich desktopové variantě. Funkce jsou více či méně stejné a hlavně nemusíte řešit žádné problémy s formátováním. Dokud Microsoft nepřijde s verzí Office pro iOS, zůstává konkurenční výhoda na straně Surface.

Port USB
Vstup pro konektory USB je něco, co iPadu velmi chybí. Port USB otevírá uživatelům tabletu Surface svět možností, o kterých si majitelé iPadu mohou nechat jen zdát. Díky externímu pevnému disku získáte více prostoru pro vaše data, stejně tak ale k tabletu můžete připojit klasickou klávesnici, myš nebo tiskárnu. Jediný problém je s umístěním USB portu. Při práci s tabletem na šířku a použitým stojánkem se totiž port nachází v pravém horním rohu.

Slot na karty MicroSDXC
Port USB je vhodný pro krátkodobé připojení externích datových úložišť. Pro skutečné rozšíření kapacity tabletu Surface je tu slot na karty MicroSDXC, který je skryt na zadní straně zařízení pod stojanem. Úložný prostor lze díky miniaturní kartě (o velikosti nehtu) zvýšit až o 64 GB.

Byl pro vás článek přínosný?