Hlavní navigace

Porostou prodeje laptopů, mobilů a podnikového softwaru, tvrdí Gartner

22. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Microsoft
Výzkumníci Gartneru se zaměřili na stav trhu v roce 2022; podle jejich předpovědí celkové útraty za IT trh stoupne už letos na 4,1 bilionu, což je nárůst o 8,4 %.

Největší růst na trhu má podle Gartneru nastat u notebooků, tabletů a mobilních telefonů, ve všech těchto sektorech až o 14 %. Předpokládané trendy popsal John-David Lovelock, viceprezident výzkumu v Gartneru.

Růst výdajů na zařízení ve firmách i v domácnostech je spojen s pandemií Covidu, vysvětluje Ranjit Atwal, jeden z výzkumných ředitelů Garnetu. „Práce z domova se proměňuje na práci hybridní, mění se vzdělávání dětí, herní trh se přesouvá na cloud a mění se typy zařízení, které lidé potřebují. Zároveň s tím také roste jejich počet.“

Globálně se má počet zařízení nadále zvyšovat, zároveň se mají potvrdit trendy, které v posledních letech převládají. Stolní počítače se prodávat budou jen střídmě, oproti notebookům a tabletům se potvrdí jejich pád a specializace spíše na power-usery jako jsou PC hráči – alespoň do té doby, než i tento sektor nahradí cloud.

Počty laptopů a tabletů se v letošním roce mají zvýšit o 8,8, respektive 11,7 %. Počet stolních počítačů má oproti tomu klesnout z 522 milionů v minulém roce na 470 v roce příštím.

Vzestup má zažít podnikový software, to už je tak nějak každoroční klasikou. Cloud computing, základní byznysové aplikace, kybernetická bezpečnost i zákaznická zkušenost jsou oblasti, kde se podnikovým aplikacím nadmíru daří, a nejinak tomu bude i letos a v příštím roce.

příloha_ovladnete_sva_data

Zvýšenou pozornost budou podniky věnovat kvalitativní stránce práce z domova u svých zaměstnanců, která se projeví hlavně v investicích do vhodného softwaru. Optimalizace nákladů a šetření bude i nadále klíčové, ale plnění plánů by přesto mělo letos hrát pro firmy větší roli.

Gartner také předpokládá určité investice do inovací; firmy se v minulém roce musely narychlo přizpůsobit krizovému režimu, letošek tak mohou strávit vylepšováním nových procesů, které musely mnohdy trvale nebo alespoň dlouhodobě zavést.

Byl pro vás článek přínosný?