Hlavní navigace

Problémy Applu nekončí, iPhony se nadále vypínají

9. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Apple
Kauza s náhodně se vypínajícími iPhony nyní dostala novou krev do života. Apple v nové aktualizaci iOS 10.2 přidá do mobilů diagnostické nástroje, aby firma zjistila, v čem chyba spočívá a v jakých verzích smartphonů se vyskytuje.

Ač se zdál problém již vyřešen, alespoň ze strany Applu, čínská asociace na ochranu spotřebitelů s tím nesouhlasila a jak se nyní zdá, měla pravdu. Apple přiznal, že problém s iPhony 6S je rozšířenější, než se společnost domnívala a do příští aktualizace tak zahrne diagnostické nástroje, aby získala více informací o tom, z jakých přesně důvodů se vlastně vypínají.

Stejně jako v pondělní zprávě i tuto Apple umístil na své čínské webové stránky ve dvou jazycích, v čínštině a angličtině. Na americkém a dalších jazykových mutacích webu firmy se zpráva neobjevila.

Ze zveřejněných novinek lze odvodit, že si Apple není tak docela jistý, co přesně vypínání telefonů způsobuje i přesto, že indikátor baterie ukazuje třetinovou nebo vyšší míru nabití.

Na konci minulého měsíce Apple potvrdil, že některé z iPhonů S6 se bez varování samy vypínají; v tu dobu firma hlásila, že problém je omezen na zařízení vyrobená mezi zářím a říjnem 2015 a spustil globální program na výměnu vadných baterií.

I včera společnost trvala na tom, že chyba je v baterii: „Malé množství zařízení iPhone 6S obsahovalo součástku baterie, která byla vystavena kontrolovanému okolnímu vzduchu déle, než měla,“ zdůraznila firma stejně jako v minulém prohlášení.

Nyní však Apple dodává, že se problém vyskytl i u uživatelů, kteří mají sériové číslo mobilu z jiných měsíců než září a října 2015.

„Některá taková zdánlivě náhodná vypnutí se mohou přihodit i za běžných podmínek, aby iPhone chránil svou elektroniku,“ řekl Apple, čímž opět zopakoval své tvrzení z minulého prohlášení. „Ve snaze získat více informací přidáváme do softwarové aktualizace iOS, naplánované na příští týden, dodatečné diagnostické nástroje. Ty nám během příštích týdnů umožní sesbírat informace, které potenciálně mohou pomoci vylepšit algoritmy, zodpovědné za výkon baterie a její vypínání.“

Aktualizace, o které Apple mluví, bude téměř jistě verze 10.2 pro iOS, která je v betaverzi již od 1. listopadu.

příloha_ovladnete_sva_data

Apple je kritizován Čínskou asociací na ochranu spotřebitelů, skupinu s vazbami na Čínskou vládu; problémy s iPhony 6 a 6S trvají již od poloviny listopadu. Minulý týden asociace firmu opět zkritizovala za zdržování a pomalost při řešení problémů. Žádají po firmě více informací k možným důvodům náhodného vypínání smartphonů.

Vložení diagnostických nástrojů do aktualizace je pravděpodobně přímou odpovědí na požadavky čínské asociace.

Byl pro vás článek přínosný?